Bullet journal-τί είναι;

Bullet journal για αρχάριους

Το βλέπεις να πετάγεται συνεχώς τριγύρω σου, καλά εντάξει, στο feed σου στο ίνστα κυρίως, σε ελκυστικές κατόψεις με ένα φλυτζάνι καφέ δίπλα του και διάφορα λιμπιστικά μολύβια και στυλό και σβήστρες (=γόμες) και ξύστρες τριγύρω του, το χαζεύεις σε κανάλια στο YouTube και χάνεσαι με τις ώρες, και πρόσφατα το άκουσες και από τη θεία σου την Πίτσα, η οποία το είπε “μπουλετζέρνα” (όλο μαζί, μία λέξη), και την οποία, λέει, πολύ τη βοήθησε να οργανώσει την ημέρα της. Μα τί είναι επιτέλους αυτό το bullet journal;

Τί είναι το bullet journal;

Ήταν ένας τύπος, που λες, ο Ryder ο Carroll, ο οποίος προσπαθούσε να βρει ένα ημερολόγιο/ατζέντα, που να είναι όπως το ήθελε. Είχε κινήσει ουρανό και γη, και τζίφος. Δεν έβρισκε τίποτα που να τον βολεύει, σου λέει. Μέχρι που μια μέρα αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να φτιάξει το δικό του ημερολόγιο εξ αρχής, για να είναι ακριβώς όπως το θέλει. Λογικό μου ακούγεται: από τους περιορισμούς προκύπτουν νέα πράγματα (#μαθήματαζωής).

Κάθισε, λοιπόν, και με τον καιρό ανέπτυξε ένα ωραιότατο σύστημα ημερολογιασμού (ακούγεται σαν ασθένεια κάπως, αυτό,ε;). Τί δηλαδή;

Πώς λειτουργεί το bullet journal;

Άκου τί σκέφτηκε ο αγαπητός Ryder: πρώτα από όλα, αυτό το ημερολόγιο δεν είναι απαραίτητα ετήσιο, δηλαδή δεν είναι είναι υποχρεωτικό να ξεκινάει και να τελειώνει στην ίδια χρονιά. Αρχίζει και τελειώνει όποτε γουστάρεις εσύ (ή όποτε τελειώνουν οι σελίδες του). Δεύτερον, μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τετράδιο έχεις στα χέρια σου.

Τρίτον: επειδή αυτός ήθελε να περιέχει υλικό που να τον βοηθάει να οργανώνει το μέλλον, αλλά και να καταγράφει το παρόν, ενέταξε στη δομή του κάποια δικά του στοιχεία. Τώρα, στα αγγλικά υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του “κρατάω ημερολόγιο” για την κάθε μέρα-για προσωπικούς λόγους το λένε diary, για όχι και τόσο προσωπικούς λόγους το λένε journal, και του “θέλω να προγραμματίσω για το μέλλον”, το οποίο το λένε planner. Εμείς το λέμε όλο αυτό “ημερολόγιο”, άντε και “ατζέντα” στο τσακίρ κέφι.

Το bullet journal είναι όλα αυτά μαζί, σε ένα. Εμ σαμπού, εμ κοντίσιονερ.

Για μένα, πάντως, η ρηξικέλευθη σκέψη, αυτό που με ταρακούνησε όταν το διάβασα και είπα, φτου, να πάρει, αυτό γιατί δεν το σκέφτηκα εγώ, αφού είναι τόσο προφανές, είναι τα περιεχόμενα. Είναι τόσο απλό (και, παρεμπιπτόντως, οι απλές και προφανείς ιδεές είναι οι πιο πολύτιμες, το έχεις παρατηρήσει;)! Στην αρχή του τετραδίου σου ορίζεις δυο σελίδες περιεχομένων, και είσαι αρχηγός. Τώρα το τετράδιό σου δεν είναι απλώς ένα τετράδιο γραμμένο με ακατάσχετα πράγματα, αλλά με σελιδοποιημένα τμήματα-αυτό, για μένα, τουλάχιστον, κάνει τεράστια διαφορά. Κάθε φορά που ξεκινάς να γράφεις κάτι, συμπληρώνεις τον αριθμό της σελίδας στο κάτω γωνία της, και μετά τη γράφεις στα περιεχόμενα. ΑΠΛΟ.

 

Bullet journal για αρχάριους

Χρειάζομαι ειδικό εξοπλισμό για να κάνω bullet journaling;

Η τυπική απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Ένα οποιοδήποτε τετράδιο και ένα μέσο γραφής (μολύβι/στυλό) αρκούν!

Κι εδώ γελάνε και οι πέτρες, όπως καταλαβαίνεις. Διότι, αν σου αρκούσε ένα απλό τετράδιο και ένα απλό μολύβι, πιθανότατα δεν θα βρισκόσουν εδώ να διαβάζεις για το bullet journaling. Γενικώς και ειδικώς, το θέμα είναι ότι πολύ λίγες φορές αρκούμαστε στα βασικά, έτσι είναι η φύση μας, πώς να το κάνουμε. Και ευτυχώς, δηλαδή, γιατί άμα συνέβαινε αυτό, τότε θα γράφαμε ακόμα στην πέτρα (γιατί, μια χαρά ήταν η πέτρα-απλή και λειτουργική, μια στιβαρή λύση). Και, για να σε προλάβω, δεν είναι μόνο θέμα προόδου, εξέλιξης και αποτελεσματικότητας. Είναι και θέμα μότζο.

Ανοίγω παρένθεση, για να εξηγήσω τί είναι το μότζο: το μότζο είναι, με μία λέξη, η μαγεία. Με περισσότερες λέξεις, είναι αυτό το κάτι που (θέλωωωω, που θα με κάνει σαν τρελή να σε θέλωωωω-ωωωω-ωωωω) σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, χωρίς να μπορείς απαραίτητα να το προσδιορίσεις. Μπορεί να είναι είναι κάτι που διαθέτει ένα αντικείμενο, μπορεί να είναι και κάτι που έχεις εσύ, η διάθεση, ο ρυθμός, η ενέργεια κλπ. Κλείνω την παρένθεση.

Το να γράφεις, λοιπόν, σε χαρτί στην εποχή της τεχνολογίας, δεν είναι απαραίτητο: όλα μπορούμε να τα κάνουμε πλέον με τα μαραφέτια που έχουμε στα χέρια μας συνέχεια (τα κινητά λέω, έλα που δεν κατάλαβες). Αλλά η επαφή με το χαρτί και τα τετράδια έχει αυτό το κάτι, το ζε-νε-σε-κουά, που μας τραβάει ωσάν το μαγνήτη, συμφωνείς; Ίσως να φταίει η παιδική μας ηλικία, τα σχολικά μας χρόνια; Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Πάντως, για να επανέλθουμε στο κυρίως θέμα μας, μπορείς στο ίντερνετ να θαυμάσεις αριστουργηματικά bullet journal, που είναι σχεδόν τέχνη, τί να λέμε τώρα.

Και, τελικά, πώς να φτιάξω το δικό μου bullet journal;

Η δική μου άποψη, πάντως, αν θες να ξέρεις (αν δε θέλεις, πήγαινε κατευθείαν στην επόμενη παράγραφο), είναι πως, αν απλώς επιθυμείς να οργανώσεις την ημέρα σου, και είσαι ο τύπος ο ορθός-κοφτός, καθαρά πρακτικός και πολύ οργανωμένος, το bullet journal σου μπορεί να γίνει πολύ απλό και λειτουργικό. Αν, πάλι, θέλεις να το κάνεις πιο “καλλιτεχνικό”, το κάνεις πολύ άνετα, προσθέτοντας χρώματα, ζωγραφιές, αυτοκόλλητα, washi tape, φωτογραφίες, κολάζ, και δε συμμαζεύεται-ο ουρανός είναι το όριο. Αφού είπαμε: το φτιάχνεις μόνος σου, στα μέτρα σου!

Από πού να ξεκινήσω;

Πάρε ένα τετράδιο που σ’ αρέσει. Μπορεί να είναι με λευκές σελίδες, με γραμμές, με τετραγωνάκια ή με βούλες. Εμένα μ’ αρέσουν οι βούλες, γιατί και σου δίνουν έναν μπούσουλα για να τραβάς γραμμές, να κάνεις σχέδια, να μένεις στην ευθεία, αλλά και δε σε περιορίζουν: μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσες βούλες θέλεις για το ύψος του γράμματός σου, ας πούμε.

Πάρε και ένα μολύβι ή στυλό που σ’ αρέσει. Η δική μου προτίμηση είναι στυλό με μαύρο μελάνι gel, που είναι και σταθερής και λείας ροής, και φαίνεται ωραίο επάνω στο χαρτί επειδή κάνει αντίθεση (σαν τυπωμένο)!

Όλα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά: αυτοκόλλητα, σφραγίδες, χρωματιστά στυλό, μαρκαδόροι, υπογραμμιστές, γκλίτερ, η Άρτα και τα Γιάννενα, είναι έξτρα, και μην τρελαθείς να τα έχεις όλα προτού ξεκινήσεις. Θα τα πάρεις σιγά σιγά, αν τα θελήσεις.

 

bullet journal για αρχάριους

Και τί να γράψω;

Την ιστορία της ζωής σου. Κυριολεκτικά. Μέρα με τη μέρα!

Καταρχάς, ξεπέρασε το φόβο του λευκού χαρτιού: γράψε κάτι! Το όνομά σου, σε πρώτη φάση, ίσως, στο εσώφυλλο του τετραδίου. Για να ξεπεράσεις το φόβο του λάθους ο απόλυτος σύμμαχός σου δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο κύριο Μολύβι, που πάει παρέα με το undo του γραπτού κόσμου, την κυρία Σβήστρα (άντε, τη Γόμα, για σένα που γελάς με τη σβήστρα).

Το δεύτερο πράγμα που έχεις να γράψεις, είναι ένα ημερολόγιο (ημέρες και ημερομηνίες, δηλαδή). Το οποίο μπορείς και να το κατεβάσεις και να το εκτυπώσεις, αν βαριέσαι να το γράψεις. Μετά, να υπολογίσεις 2-3 σελίδες για περιεχόμενα, και από εκεί και μετά κάνεις ό,τι θέλεις: μπορείς να βάλεις σελίδες στις οποίες να παρακολουθείς τις καθημερινές σου συνήθειες (τα γνωστά trackers), τα μελλοντικά σου σχέδια, τις ιδέες σου, τα πρότζεκτ σου, τις λίστες σου τις καθημερινές ή τις πιο βραχυπρόθεσμες ή και μακροπρόθεσμες.

Να, δες και το στήσιμο του δικού μου φετινού bullet journal, με το αγαπημένο μου Rhodia, που έχει φύλλα λεία, απαλά, που δε ματώνουν, και το οποίο δεν αρχίζει από τον Ιανουάριο, αλλά από το Φεβρουάριο, γιατί ΜΠΟΡΩ.

  ♥ Πελαζί

 

 

6 thoughts on “Bullet journal-τί είναι;

    • pelagie says:

      Κι εγώ το αγαπώ! Και είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιώ για τόσο πολύ καιρό συνεχόμενα! Νοέμβρης είναι ένας καλός μήνας για να το ξαναπιάσεις (ο μήνας του Σκορπιού, του θανάτου και της αναγέννησης)! 😉

  1. Σουζάννα says:

    Πολύ μου αρέσετε!!! Έψαχνα κάπου για ελληνικό καλλιγραφικό αλφάβητο – δεν είμαι δυστυχώς καθόλου ταλαντούχα σε οτιδήποτε καλλιτεχνικό με εξαίρεση το origami (που και αυτό απλά απαιτεί να ακολουθεί κανείς πιστά τις οδηγίες…), οπότε ήθελα να ασχοληθώ το 2020 με την καλλιγραφία, αλλά όχι μόνο στο λατινικό αλφάβητο. Μπράβο σας και ευχαριστώ!

    • pelagie says:

      Ωωωωωωω, τί καλά, Σουζάννα!
      Πολύ χαίρομαι που τα βρήκες ενδιαφέροντα όλα. Να είσαι καλά, και ελπίζω να σε απορροφήσει αυτό το χόμπυ, που είναι τόσο δημιουργικό και χαλαρωτικό!
      Ό,τι χρειαστείς, μπορείς να στείλεις (εδώ ή στο ίνστα ή στο facebook)!
      Καλές γιορτές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.