Πατρόν ραπτικής: τί είδη υπάρχουν, και πού μπορείς να τα βρεις

Τα είδη των πατρόν, ένας μίνι οδηγός

Ακούς “πατρόν” και πιστεύεις ότι είναι μόνο για τις έμπειρες μοδίστρες; Κακώς! Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο, τα πατρόν είναι ο μπούσουλάς σου, η ευκολία σου. Σκέψου το ως ένα παζλ, τα κομμάτια του οποίου ξεπατικώνεις, τα κόβεις σε ύφασμα, και μετά τα ενώνεις (=ράβεις), για να γίνει το ρούχο! Απλό, ε; Μη κοιτάς με δυσπιστία την οθόνη, (σαν) σε βλέπω. Είναι όντως πολύ απλό!
Υπάρχουν αρκετά είδη πατρόν εκεί έξω, που μπορούν να σε βοηθήσουν να φτιάξεις την γκαρνταρόμπα των ονείρων σου, το καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

1) ΠΑΤΡΟΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΟΥΣ
Καταρχάς, υπάρχουν τα πατρόν που κυκλοφορούν στα μαγαζιά σε φακέλους, ίσως να τα έχει πάρει το μάτι σου. Ίσως, όμως, και όχι, διότι μερικές φορές τα έχουν καταχωνιασμένα, και έχουν μόνο ένα βιβλίο, τύπου σαν μεγάλο περιοδικό, όπου υπάρχουν όλα τα μοντελάκια, ανοίγεις, χαζεύεις, διαλέγεις το μοντέλο που σου αρέσει, βλέπουν τον κωδικό του, πηγαίνουν στην αποθήκη τους, σου το φέρνουν. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν τέτοια πατρόν: η Vogue, η Butterick και η Burda είναι μάλλον οι πιο γνωστές. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν έχουν αναλυτικές οδηγίες, και ίσως δεν είναι για αρχάριες μοδίστρες (αν και υπάρχουν πατρόν που έχουν σημανθεί από τις εταιρείες ως “πολύ εύκολα”, παρόλα αυτά, οι οδηγίες πάλι δεν είναι αναλυτικές, και θέλει μια κάποια εμπειρία (όχι μεγάλη, όμως) για να τα καταφέρεις).

πατρόν ραπτικής

πατρόν ραπτικής

Μία υποκατηγορία αυτών των πατρόν σε φακέλους, είναι τα πατρόν από μικρές εταιρείες, τα οποία, βέβαια, έχουν πιο μικρό αριθμό μοντέλων (κάθε εταιρεία βγάζει λίγα κάθε σαιζόν), και ίσως είναι κατά τι ακριβότερα από τα πρώτα. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι έρχονται με πλήρεις, αναλυτικές και εικονογραφημένες οδηγίες, ό,τι πρέπει για την αρχάρια μοδίστρα! Κάποια από αυτά είναι τα πατρόν της Colette, της Deer and Doe, της Sew Over It, της Tilly and the Buttonsτης I Am Patterns, της Slow Sunday Paris, της Wear Lemonade, και πολλά άλλα. Τα βρίσκεις σε φυσικά καταστήματα (στο εξωτερικό, εδώ δεν έχει), και σε ιντερνετικά καταστήματα.
Και τα δύο αυτά είδη πατρόν περιλαμβάνουν μέσα στο φάκελό τους οδηγίες (που, είπαμε, είναι αρκετά αναλυτικές και βοηθητικές), και το ίδιο το πατρόν, το οποίο είναι ένα ή δυο μεγάλα κομμάτια χαρτιού (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του ρούχου), το οποίο έχει όλα τα μεγέθη, και εσύ διαλέγεις το δικό σου, με βάση τις οδηγίες στο φάκελο.
Ο δε φάκελος μπορεί να σου δώσει τις εξής πολύ χρήσιμες πληροφορίες: ποιό είναι το μεγεθός σου σύμφωνα με τις μετρήσεις σου (στήθος-μέση-περιφέρεια), πόσα μέτρα ύφασμα θα σου χρειαστούν ανάλογα με το μέγεθός σου, ποιά είναι τα προτεινόμενα υφάσματα και τί άλλο θα σου χρειαστεί, αναλόγως του ρούχου (κουμπιά, φερμουάρ, κλπ).

2) ΠΑΤΡΟΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ)
Η δεύτερη κατηγορία είναι τα πατρόν που είναι “κατεβάσιμα” (downloadable) κατευθείαν από το ίντερνετ. Πολλές εταιρείες διαθέτουν τα πατρόν τους, εκτός από τη φυσική τους μορφή, εκτυπωμένα σε χαρτί, δηλαδή, και σε ηλεκτρονική μορφή. Στο eshop της καθεμίας κατεβάζεις τα αρχεία (συνήθως είναι δύο: το πατρόν και οι οδηγίες), και τα εκτυπώνεις σπίτι ή στο φωτοτυπάδικο της γειτονιάς σου. Εδώ, το μειονέκτημα είναι ότι τα πατρόν εκτυπώνονται σε κόλλες Α4, τις οποίες μετά θα πρέπει να κολλήσεις μεταξύ τους με σελοτέιπ (με σημαδάκια που έχει το καθένα πάνω για να σε διευκολύνει), δηλαδή να κάνεις ένα βήμα παραπάνω, και μετά να προχωρήσεις στη διαδικασία όπως στις άλλες περιπτώσεις. Το πλεονέκτημα είναι ότι, πρώτον, αυτά τα πατρόν είναι λίγο φθηνότερα από τα χάρτινα, δεύτερον, έχεις στα χέρια σου αμέσως το πατρόν, δεν χρειάζεται να περιμένεις να έρθει με το ταχυδρομείο, και τρίτον, γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς, γλυτώνεις τα μεταφορικά.
Κατά τα άλλα, ισχύει ό,τι και στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή, ανάλογα με την εταιρεία το πατρόν συνοδεύεται από λιγότερο ή περισσότερο αναλυτικές οδηγίες.

πατρόν ραπτικής

3) ΠΑΤΡΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ BURDA
Και, τέλος, τα πατρόν που αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους, είναι αυτά του περιοδικού Burda. Αν δεν το ξέρεις αυτό το περιοδικό, νομίζω πως ήρθε καιρός να το μάθεις. Το Burda είναι γερμανικό, και κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες και στην Ελλάδα. Το βρίσκεις σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα που έχουν περιοδικά (δεν το έχουν όλα, δυστυχώς, αλλά σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, το έχουν πολύ περισσότερα πλέον). Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, η τακτική, μηνιαία του έκδοση είναι το Burda Style, και βγαίνει στα περίπτερα στα μέσα κάθε μήνα.

πατρόν Burda

Επίσης, σε λιγότερο τακτά διαστήματα, που δεν έχω ακριβώς εντοπίσει, κυκλοφορούν ειδικές εκδόσεις, όπως το Burda Plus, για τις πιο ζουμερές γυναίκες, το Burda Easy, που είναι για αρχάριες μοδίστρες, με πιο εύκολα πατρόν και πιο καλές οδηγίες, και το Burda Vintage, που έχει μοντέλα εμπνευσμένα κάθε φορά και από άλλη δεκαετία. Ίσως να κυκλοφορούν κι άλλα, όρκο δεν παίρνω. Επίσης, κατά διαστήματα, το Burda Style έχει στις σελίδες του κάποιες φορές μερικά πατρόν για μεγαλύτερα μεγέθη, κάποιες άλλες φορές μερικά παιδικά πατρόν, κάποιες άλλες φορές καρναβαλίστικες στολές, κλπ. Υπάρχει ποικιλία, όσο να πεις.
Το πράγμα δουλεύει ως εξής: παίρνεις το περιοδικό. Κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ ή στο τραπέζι της τραπεζαρίας με τον καφέ σου, άντε κι ένα γλυκάκι, σ’το επιτρέπω. Ανοίγεις το περιοδικό, και χαζεύεις, όπως θα χάζευες και με ένα οποιοδήποτε περιοδικό μόδας. Γιατί, έτσι είναι δομημένο, σαν περιοδικό μόδας: με θεματικές φωτογραφίσεις. Αν σου γυαλίσει κάποιο μοντελάκι, βλέπεις τον αριθμό του, και μετά πηγαίνεις στις μεσαίες σελίδες, που είναι ασπρόμαυρες και σαν εφημερίδας (σ’ αυτές βρίσκονται οι οδηγίες για τα πατρόν). Από εκεί, κοιτάς το γράμμα και το χρώμα (π.χ. Β με μπλε γράμματα) που αντιστοιχεί στο κομμάτι του χαρτιού από το οποίο θα ξεπατικώσεις το πατρόν σου, τους αριθμούς των κομματιών που πρέπει να ξεπατικώσεις και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις σε ύφασμα (πόσα μέτρα ύφασμα θα χρειαστείς), όπως ποιά είναι τα προτεινόμενα υφάσματα, και ποιά είναι τα νούμερα των κομματιών που πρέπει να βρεις και να ξεπατικώσεις. Μετά, πηγαίνεις στις ακόμα πιο μεσαίες σελίδες, όπου είναι μαζεμένα όοοοολα τα πατρόν. ΜΑΖΙ. Εκεί θα σε πιάσει μια ζαλάδα από τις πολλές γραμμές, σε προειδοποιώ, αλλά θα βρεις άκρη, επειδή θα σε βοηθήσει το νούμερο που κράτησες. Υπάρχει Α, B, C και D. Το μεσαίο αυτό μεγάλο φύλλο, δηλαδή, κόβεται στα δύο, και η κάθε όψη του έχει από ένα γράμμα. Πηγαίνεις στο αντίστοιχο γράμμα, στις άκρες του οποίου θα παρατηρήσεις ότι έχει χρωματιστούς αριθμούς. Θα ακολουθήσεις τους αριθμούς αυτούς (στο χρώμα που σου είπαν οι οδηγίες), ίσια πάνω ή ίσια κάτω στο πατρόν, και θα βρεις τα κομμάτια. Θα τα ξεπατικώσεις από το χαρτί σε ένα ριζόχαρτο, και μετά, έτοιμη, αυτό ήταν, έχεις τα κομμάτια σου για να τα κόψεις σε ύφασμα πλέον και μετά, επιτέλους, να τα ράψεις.
Όλα αυτά, θα τα δεις στο βιντεάκι που έχω ανεβάσει στο κανάλι μου στο YouTube:

Καταλαβαίνεις ότι το Burda έχει μία άλφα διαδικασία, μανούρα, κούραση, και εν γένει μια ταλαιπώρια σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις, αλλά το θετικό του είναι ότι με πέντε μόνο ευρουλάκια που έχει ένα τεύχος Burda, παίρνεις καμιά τριανταριά πατρόν στο σύνολο, που είναι ένα καλό μπάργκεν όσο και να πεις. Ηθικόν δίδαγμα, ό,τι πληρώσεις αυτό θα πάρεις (στην προκειμένη περίπτωση, πληρώνεις λιγότερο, γιατί ξοδεύεις εργατοώρες, γκέντιτ;).
Ειδική μνεία σε αυτήν την κατηγορία είναι το site του Burda, στο οποίο, μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του μηνιαίου περιοδικού, ανεβάζουν τα πατρόν του εκάστοτε τεύχους, για να μπορείς αν θέλεις να τα κατεβάσεις σε μορφή pdf (βλέπε παραπάνω). Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι όλα μαζί όπως στο περιοδικό, αλλά το καθένα ξεχωριστά, γι’ αυτό και πληρώνεις περί τα €3-5 για το καθένα από αυτά.
Κάτι τελευταίο: οι εταιρείες των πατρόν έχουν η κάθε μία το δικό τους σύστημα για τα μεγέθη. Δηλαδή, επειδή εσύ φοράς το ιταλικό 40, ας πούμε, αυτό δε σημαίνει ότι θα βρεις το μέγεθος 40 απαραίτητα, θα το ξεπατικώσεις και θα το ράψεις. Πρέπει να βρεις το μέγεθός σου, με βάση τις δικές σου μετρήσεις (σχεδόν πάντα στήθος-μέση-περιφέρεια) και τον πίνακα μεγεθών που δίνει η εταιρεία.
Σε επόμενες αναρτήσεις, θα δούμε ακριβώς την διαδικασία που ακολουθείς για να χρησιμοποιήσεις τα πατρόν, πώς να τα διαβάσεις, να τα ξεπατικώσεις στο ύφασμα, κλπ.

 

♥ Πελαζί

25 thoughts on “Πατρόν ραπτικής: τί είδη υπάρχουν, και πού μπορείς να τα βρεις

 1. Χασιώτη Κατερινα says:

  ΚΑΛΗΜΈΡΑ Ευχαριστώ για τη βοήθεια θέλω ένα πατρόν για καπα για τη κόρη μου που είναι έγκυος στον 8ο..που θα το βρω καλέ?Έχω φάει τα πόδια μου και τίποτα.. .

  • pelagie says:

   Γεια σου, Κατερίνα!
   Χμ, δύσκολο αυτό που ζητάς. Πατρόν για έγκυες, όντως, σπάνια θα βρεις, και, για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω ψάξει καθόλου. Τώρα, επειδή πρόκειται για κάπα, που είναι έτσι κι αλλιώς φαρδιά, νομίζω δεν θα σε δυσκολέψει να φτιάξεις κάτι από ένα πατρόν κάπας για μη-έγκυες!
   Ίσως χρειαστεί να φτιάξεις το μεγαλύτερο νούμερο, ας πούμε. Αν πάρεις το Burda όλο και κάτι θα βρεις, πιστεύω (αν και τώρα ξεκινάνε να βγάζουν τα ανοιξιάτικα, από ό,τι θυμάμαι). Μπορείς, επίσης, να κοιτάξεις και εδώ: http://www.burdastyle.com/search/patterns?key=cape (που έχει πολλά πατρόν για κάπες, απλώς είναι ψηφιακά, δηλαδή, τα κατεβάζεις ως αρχεία ηλεκτρονικά, τα εκτυπώνεις, και τα κολλάς μεταξύ τους για να έχεις το μεγάλο φύλλο από το οποίο θα κόψεις μετά τα κομμάτια του πατρόν)!
   Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!

 2. Μαρία says:

  Το άρθρο πως να διαβάζουμε τα πατρόν, το ξεπατικωμα στο ύφασμα και τη συνέχεια γενικότερα που γράφεις στο τέλος, που θα την βρούμε;; Αρχάρια γαρ… 🙂

  • pelagie says:

   Αγαπητή Μαρία, το ξέρω πως υποσχέθηκα δεύτερο μέρος για τα πατρόν, και δεν τα έχω καταφέρει ακόμα να το ανεβάσω-ουπς! Σόρρυ. Είναι στα to-do, όμως!

 3. Μυρτάλη says:

  Έχω μια πολύ ωραία κάπα-ζακέτα και δεν μου κάνει πια, επειδή μεγαλώνοντας πάχυνα. Θα ήθελα να βγάλω το πατρόν της. Που μπορώ να το κάνω?

 4. Δωρούλα says:

  Kαλημέρα σας. Έχω βρει ακριβώς το σχέδιο που θέλω για κάλυμμα καρέκλας (τραπεζαρίας) ! μήπως ξέρετε ποιός μπορεί να μου βγάλει το πατρόν? Το ράψιμο θα το κάνω μόνη μου…

  • pelagie says:

   Γεια σου, Δώρα!
   Όχι, δυστυχώς, δεν γνωρίζω κάποιον που να κάνει τέτοια δουλειά. Υποθέτω, αν πας σε ένα εργαστήρι από αυτά που ντύνουν έπιπλα, θα μπορέσει να το κάνει, αλλά δε νομίζω να το κάνει σε χαμηλή τιμή, και δικαιολογημένα, γιατί έχει αρκετές εργατοώρες αυτή η δουλειά!

  • pelagie says:

   Γεια σου, Μαρία!
   Δυστυχώς, από ό,τι ξέρω, τα παλαιότερα τεύχη του Burda αποσύρονται από τα περίπτερα και τα μαγαζιά όταν βγαίνει το εκάστοτε καινούριο.
   Όμως, στο site της Burda, μπορείς να βρεις και να αγοράσεις όλα τα πατρόν του συγκεκριμένου τεύχους, να τα κατεβάσεις σε ηλεκτρονική μορφή και να τα εκτυπώσεις στο σπίτι σου ή στο εκτυπωτάδικο.
   Δες, ας πούμε, εδώ:
   https://www.burdastyle.uk/search/collection/monthly-magazine/months/december?q=12%2F2018
   Ελπίζω να βοήθησα!

  • pelagie says:

   Έφη, αυτό το εγχείρημα μπορεί να αποβεί εύκολο ή δύσκολο, ανάλογα με την ευκολία του πατρόν του και την εμπειρία τη δικιά σου.
   Ο ένας τρόπος είναι να βγάλεις το πατρόν μετρώντας και σχεδιάζοντας γύρω γύρω από το παντελόνι. Αυτός είναι ο δύσκολος τρόπος. Γιατί, εκτός του ότι πρέπει να μετρήσεις σωστά, θα πρέπει και να ξέρεις την σειρά με την οποία γίνονται τα πράγματα σε ένα παντελόνι, καθώς και τις τεχνικές που περιλαμβάνει.
   Ο δεύτερος τρόπος μπορεί να εφαρμοστεί, αν το παντελόνι είναι πολύ παλιό και δε φοριέται πλέον. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα είναι απλά: θα πάρεις το παντελόνι, και υπομονετικά με το ξηλωτήρι θα ξηλώσεις όλες του τις ραφές. Έτσι, θα καταλήξεις με κομμάτια πατρόν, στην ουσία, αλλά από ύφασμα. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχεις μία ιδέα της σειράς με την οποία γίνονται τα πράγματα και των τεχνικών που τυχόν εμπλέκονται.
   Καλή τύχη!

 5. GiGi says:

  Καλησπέρα, σκοπεύω να ασχοληθώ για πρώτη φορά με το ράψιμο με την βοήθεια της γιαγιάς μου και έχω να πω ότι η σελίδα είναι άκρως βοηθητική για κάποια σαν εμένα τόσο αρχάρια.
  Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την εκτύπωση των πατρόν πρέπει να γίνει σε ριζόχαρτο? Η συνηθισμένη κόλλα Α4 δεν είναι κατάλληλη?

  • Πελαζί says:

   Γεια σου, Γιώτα. Τα πατρόν που είναι σε μορφή pdf είναι συνήθως για να εκτυπώνονται σε κόλλες Α4, σε απλό υπολογιστή (ή στο εκτυπωτάδικο της γειτονιάς), όχι σε ριζόχαρτο. Μετά, αυτές τις Α4 τις ενώνεις με συγκεκριμένο τρόπο (όλα αυτά τα πατρόν έχουν οδηγίες για το πώς να το κάνεις) και τις κολλάς για να σχηματίσεις ένα μεγάλο φύλλο. Ακούγεται πιο περίπλοκο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

 6. Mitsipr says:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα!!
  Ψάχνω (χωρίς επιτυχία) πατρόν για φουστανέλα. Μήπως έχετε κάποια ιδέα;
  Ευχαριστώ!

 7. ΒΙΒΗ KOΡΟΜΗΛΑ says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΦΟΡΑΩ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΑ ΙΔΙΑ .
  ΤΙ ΚΑΝΩ ? ΤΟ ΔΙΝΩ ΣΤΗΝ ΜΟΔΙΣΤΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ ΤΟ ΠΑΤΡΟΝ ΚΑΙ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΜΟΔΙΣΤΡΑ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΟΝ?

 8. Zaffy says:

  Γεια σας.
  Εχω βρει καποια παλια πατρον, απο τη γιαγια μου. Καποια πανε παλια στην δεκαετια του 1920!!
  Για ρουχα, κεντηματα, μονογραμματα, κοκ.
  Ειναι σε οριακη κατατασταση αλλα σιγουρα αν καποιος ενδιαφερεται μπορει να τα φωτοτυπισει.
  Γνωριζετε καποιο ατομο ή συλλογο που να μπορει να τα θελει? Λυπαμαι να τα πεταξω…

  Ευχαριστω,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.