Τί να κάνεις όταν έχει πρόβλημα η ραπτομηχανή σου

Πάντα λέω ότι οι αρχάριες μοδίστρες έχουν να ανέβουν στην αρχή μία ανηφορίτσα, έναν λοφίσκο, μετά από τα οποία όλα είναι μια ισιάδα. Ποιός είναι αυτός ο λοφίσκος, σε ακούω να ρωτάς, και καλά κάνεις. Είναι το κλώστισμα της μηχανής, και τα μικροπροβλήματα που προκύπτουν κατά τις πρώτες φορές που χρησιμοποιείται η ραπτομηχανή, που δεν έχουμε πάρει ακόμα τον αέρα της. Πολλά κορίτσια μού στέλνουν μηνύματα απόγνωσης, ρωτώντας τί φταίει και η κλωστή μαζεύεται/κόβεται/μπερδεύεται κλπ. Αυτή η ανάρτηση, λοιπόν, είναι για τα κορίτσια που μου στέλνουν μηνύματα απελπισμένα και εκνευρισμένα αργά τη νύχτα, που έχουν όλοι κοιμηθεί στο σπίτι, και ε π ι τ έ λ ο υ ς μπόρεσαν να καθίσουν λίγο να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει, και, φευ, η ραπτομηχανή δεν συνεργάζεται, ντάμ ιτ. Αυτή η ανάρτηση είναι για να σένα, αγαπητή αρχάρια μοδίστρα, για να σου τη στέλνω κατευθείαν με λινκ όταν με ρωτάς στο facebook!

Έχουμε και λέμε: πριν απογοητευτείς και τα παρατήσεις και ξαναβάλεις τη ραπτομηχανή στο κουτί της και μετά μέσα στη ντουλάπα, δες τα παρακάτω που πρέπει να ελέγξεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, και να μην τραβάς τα μαλλιά σου εν εξάλλω καταστάση, και τζάμπα πήγε το κομμωτήριο.

Έλεγξε το κλώστισμα

Βγάλε τις κλωστές, και την πάνω και την κάτω, και ξαναπέρασέ τις από την αρχή. Προσοχή, να μην παραλείψεις κάποιο βήμα, πάντα με βάση τη ραπτομηχανή σου. Στο κανάλι μου στο YouTube έχω ένα βιντεάκι που δείχνει πώς κλωστίζω τη δική μου ραπτομηχανή (τη Singer Smart II), αλλά κάθε ραπτομηχανή έχει διαφορετικό τρόπο κλωστίσματος. Το πώς περνάει η κλωστή στη δική σου ραπτομηχανή, μπορείς να το δεις στο εγχειρίδιο χρήσης της. Αν η μηχανή είναι παλιά ή/και έχεις χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, τότε, με βάση το μοντέλο της ραπτομηχανή σου, ψάξε στο διαδίκτυο να το βρεις και να το κατεβάσεις (είτε ως pdf είτε σε βίντεο στο YouTube). Μπορείς, επίσης, να παρακολουθήσεις και το βίντεο με τα 7 σημεία ελέγχου πριν ξεκινήσεις να ράβεις. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μπαίνει η μασουρίστρα στην μεταλλική της θήκη (που λέγεται σαΐτα). Η μασουρίστρα πρέπει να μπει με συγκεκριμένη φορά στη σαΐτα! Σε αυτό το πλαίσιο, τσέκαρε και την τάση της πάνω κλωστής, αλλά και της κάτω (θα δεις τον τρόπο στα παραπάνω δύο βιντεάκια).

Άλλαξε τη βελόνα

Η βελόνα είναι όπως ο μπάτλερ στα βιβλία μυστηρίου: είναι ο κύριος ύποπτος! Μπορεί να έχει στραβώσει, και αυτό να μη φαίνεται με γυμνό μάτι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, και επειδή γενικώς οι αρχάριες φέρονται λίγο πιο άγαρμπα στη ραπτομηχανή και τη βελόνα τους (τραβάνε το ύφασμα, μπλοκάρει η μηχανή και τη ζορίζουν τραβώντας ολίγον βίαια το όλο σύστημα κλπ), η βελόνα πρέπει να αλλάζει αρκετά συχνά. Επίσης, η βελόνα πρέπει να είναι το σωστό νούμερο για το είδος του υφάσματος που χρησιμοποιείς. Δες εδώ έναν μικρό οδηγό για τη χρήση των βελονών.

Επίλεξε σωστά τις κλωστές που θα χρησιμοποιήσεις

Οι κλωστές έχουν μεγάλη σημασία στο πώς συμπεριφέρεται η ραπτομηχανή σου! Κλωστές κακής ποιότητας, που δεν είναι λείες και έχουν “κομπάκια”, γεμίζουν το εσωτερικό της με χνούδια. Επιπλέον, δημιουργούν αυξομειώσεις στην τάση της κλωστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανομοιόμορφα γαζιά, αλλά και να κόβεται η κλωστή κατά τη διάρκεια του γαζώματος. Επίσης, οι βίντατζ κλωστές μπορεί να είναι πολύ όμορφες στα ωραία τους παλιακά μασούρια, αλλά, ειδικά οι βαμβακερές, μπορεί να έχουν φθαρεί σημαντικά με τα χρόνια. Φαντάσου να ράψεις κάτι, και μετά από λίγο καιρό να αρχίσουν να σου ξηλώνονται οι ραφές στο ρούχο που έκανες με τόση αγάπη. Κράτα τα παλιά αυτά μασούρια ως διακοσμητικά στις φωτογραφίες σου για το ίνσταγκραμ! Δύο μεγάλες κατηγορίες κλωστών είναι οι βαμβακερές και οι συνθετικές. Ο θεωρητικός κανόνας λέει ότι οι βαμβακερές κλωστές χρησιμοποιούνται με βαμβακερά υφάσματα, και οι συνθετικές κλωστές με συνθετικά υφάσματα. Στην πράξη, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σταυρωτά, αρκεί οι κλωστές σου να είναι καλής ποιότητας! Απόφυγε να πάρεις κλωστές που είναι σε μεγάλες κασετίνες και πάμφθηνες. Αντιθέτως, προσπάθησε να παίρνεις καλές κλωστές, από μαγαζιά ραπτικής. Θα σου βγουν (λίγο) πιο ακριβές βραχυπρόθεσμα, αλλά θα σου γλυτώσουν κόπο, χρόνο, ψυχολογική φθορά και χρήματα μακροπρόθεσμα.

Καθάρισε και λάδωσε τη ραπτομηχανή σου

Οι ραπτομηχανές που δουλεύουν αρκετά, τείνουν να μαζεύουν χνούδια στο εσωτερικό τους, από τις κλωστές και τα υφάσματα. Μερικές φορές, αρκεί ένα καλό καθάρισμα και ένα λάδωμα, για να αρχίσουν και πάλι να κελαηδούν όπως παλιά! Δες στο βίντεο που έχω ανεβασμένο στο κανάλι μου στο YouTube πώς να λαδώσεις τη ραπτομηχανή σου. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία έχω δει ότι σκοντάφτουν συνήθως οι αρχάριες μοδίστρες. Μην ξεχνάς ότι, όπως με όλα τα μηχανήματα, μικρά ή μεγάλα, απλά ή περίπλοκα, υπάρχει αρχικά μία περίοδος εξοικείωσης. Μετά μαθαίνεις τα χούγια της, πας με τα νερά της, μαθαίνεις τα όριά της, και αρμονικά πορεύεστε αντάμα στο ταξίδι αυτό που λέγεται δημιουργία. Σου υπόσχομαι ότι θέλει λίγο μόνο επιμονή (και υπομονή επίσης) στην αρχή. Αυτό θα είναι ένα σημείο, το οποίο, όχι πολύ καιρό μετά-κανένα μήνα το πολύ- θα το θυμάσαι και θα λες, αν είναι δυνατόν, κολλούσα εκεί; Αυτό είναι παιχνιδάκι, το κάνω με κλειστά μάτια!

Φιλιά, Πελαζί

Υ.Γ.: Αν, αφού ελέγξεις όλα αυτά, εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα, μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα, ε; Επίσης, αν η ραπτομηχανή σου είναι παλιά ή έχει πολύ καιρό να χρησιμοποιηθεί (κλεισμένη σε ένα κουτί και χωμένη στη ντουλάπα), μπορεί να θέλει μία ελαφριά συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Αν, αντιθέτως, εκεί που έραβε, “κάτι” έγινε και σταμάτησε να ράβει και άρχισε να τραβάει και να μασάει την κλωστή, τότε κάτι απλό συνέβη, που μπορείς να το λύσεις ελέγχοντας προσεκτικά ένα ένα τα παραπάνω σημεία (ή αυτό το “κάτι” που έκανες)!

73 thoughts on “Τί να κάνεις όταν έχει πρόβλημα η ραπτομηχανή σου

 1. Βιβή Αγγελή says:

  Πελαζι μου έχω μια παλιά ραπτομηχανουλα που δεν την έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ. Ο λόγος ήταν η ήότι πψς ότι κ να έκανα δεν προχωρούσε το γαζί έμενε στάσιμη η βελόνα στο ίδιο σημείο μαζεύονταν η κλωστή από κάτω. Αποφάσισα να τη στείλω για σέρβις. Μου την έφτιαξαν. Γαζωσα για λίγο σε ενα πανάκι κ τώρα μου κάνει πλι τα ίδια. Έχω στεναχωρεί. Τι κάνω λάθος; η μηχανή μου είναι μια Mercedes παλιά αλλά δουλεύει με ρευμα

  • pelagie says:

   Οι μηχανές αυτές είναι αξιόπιστες και πολύ γερές. Κάτι κάνεις, μάλλον, λάθος ή δεν έγινε καλό σέρβις. Αν θα ξαναέρθει ο μάστορας στο σπίτι, να του πεις να σου δείξει ακριβώς πώς κλωστίζεται και πώς μασουριάζει και όλες τις ρυθμίσεις της. Και να τον τραβήξεις βίντεο την ώρα που σου τα δείχνει, για να τα θυμάσαι!

   • pelagie says:

    Γεια σου, Ευτυχία!
    Πολλά μπορεί να φταίνει γι’ αυτό. Αν δεν ξέρω τί κίνηση κάνεις, τί μηχανή έχεις, τί κουμπιά πατάς, δυστυχώς, δε μπορώ να σε βοηθήσω.
    Δες αυτό το βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube μήπως και σε βοηθήσει:
    https://youtu.be/dyToo5-FTG0
    Στο 3:42 λεπτό δείχνω πώς τραβάω την κάτω κλωστή πάνω.
    Ελπίζω να βοήθησα!

    • Έφη says:

     Έχω την pfaff hobby 301 .Ενώ έραβα σταμάτησε ξαφνικά η μηχανή να ράβει. Σε επανεκκίνηση δεν ανέβαινε η κλωστη από κάτω. Άλλαξα βελόνι,μαγουλάκια,έλυσα και ξαναφτιαξα το κάτω μέρος όμως η κλωστή δεν ανεβαίνει. Τι μπορώ άλλο να κάνω?

     • pelagie says:

      Αν την καθάρισες προσεκτικά (μήπως έχει μείνει κανένα μικρό κομμάτι κλωστής μέσα), αν έβαλες την κάτω κλωστή στη μασουρίστρα με τη σωστή φορά (θέλει προσοχή αυτό), αν τα έκανες όλα αυτά και τίποτα δεν άλλαξε, τότε δεν ξέρω τί άλλο μπορεί να φταίει, Έφη. Η τελευταία λύση για μένα είναι πάντα να την αφήσω μια-δυο μέρες στην ησυχία της, και να την ξαναπιάσω μετά. Μερικές φορές, αυτό λύνει το πρόβλημα ως διά μαγείας.

   • pelagie says:

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Αν μπορείς, πρώτα από όλα, ξεβίδωσε τις βιδούλες και βγάλε την πλακέτα για να την καθαρίσεις, μήπως έχει μαζευτεί χνούδι ή κανένα κομμάτι κλωστής.

 2. Βιβη Αγγελή says:

  Γεια σου Πελαζι μου,εχω απογοητευτει..ειμαι τελειως αρχαρια,εχω μια ραπτομηχανη απο τα νιατα μου αλλα δεν μπορεσα ποτε να την ξεκινησω σωστα,,δεν ειχα ποτε κ τον αναλογο χρονο στη διαθεση μου..τωρα την εστειλα για σερβις την εφτιαξαν,γαζωσα για λιγο,(μην φανταστεις υπερβολες)κ παλι αρχισε να μου κανει τα ιδιαααα!!!αλαξα βελονα,αλαξα κλωστη,τιποτα..γαζωνει στατικα απλως ανεβοκατεβαινει η βελονα στο ιδιο σημειο κ μαζευονται οι αποπανω κλωστες κατω απο το μεταλικο πλατω..μηηπως ξερεις τι μπορει να φταιει;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Βιβή! Ελπίζω να έχεις λύση το πρόβλημα μέχρι τώρα (συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση). Αν δεν έχεις βρει λύση και έχεις ελέγξει όλα τα παραπάνω ένα προς ένα με προσοχή χωρίς επιτυχία, τότε δε μπορώ να σου πω κάτι άλλο από μακριά. Γιατί δεν επικοινωνείς με αυτόν που σου έκανε το σέρβις;

 3. χριστινα κλαδου says:

  Πελαγια καλησπερα…..Εχω προβλημα με την μασουριστρα μου.Κατι της εκανα και τωρα οταν παταω με πενταλ να μαζεψει κλωστη ανεβοκατεβαινει και η βελονα.Τι εχω κανει και συναιβει αυτο.Εχω μια μηχανη husvarna e10.σε ευχαριστω πολυ πολυ

 4. Εφη φραγκουδακη says:

  Καλησπερα. Ειμαι αρχαρια εκει που γαζωνα μια μαξιλαροθηκη το υφασμα ειναι χοντρο βαμβσκερο, απο τα κλασσικα παλια καλα υφασματα, σε χοντραδα του υφασματος μπλοκαρε η βελονα στο υφασμα, και απο εκεινη την ωρα, δεν ανεβοκατεβαινει η μηχανη μπλοκαρε, παρ’ολο που εβγαλα την βελονα.η μηχανη μου ειναι σινγκερ σμαρτ

 5. Κωνσταντίνα says:

  Καλησπέρα είμαι η Κωνσταντίνα, συγχαρητήρια για τη σελίδα σας και για τον χρόνο που αφιερώνετε για να δίνεται απαντήσεις.
  Έχω μια παλιά μηχανή singer, ενώ γάζωνα περιστασιακά κάποια πράγματα για το σπίτι μου χωρίς πρόβλημα, τώρα ξεκίνησε να μου δημιουργεί πρόβλημα στο γαζι, το οποίο δεν ειναι στρωτό.
  Ενώ τμήματα του γαζιου είναι κανονικά σε κάποια άλλα σημεία σαν να πηδάει η βελόνα κ μου κάνει τις τρύπες σε μεγαλύτερη αποσταση κατ επέκταση σε κάποια σημεια το γαζι γίνετε μεγαλύτερο (μακρύτερο).
  Σας παρακαλώ γνωρίζεται να μου πείτε τι φταίει;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Κωνσταντίνα!
   Λοιπόν. Με δεδομένο ότι έχεις κλωστίσει καλά (και την πάνω και την κάτω κλωστή), θα σου έλεγα να κοιτάξεις την βελόνα σου: ή στράβωσε (δεν θα φαίνεται με γυμνό μάτι) ή είναι το λάθος νούμερο για το ύφασμα που πας να ράψεις. Άλλαξέ την και βάλε το σωστό νούμερο.
   Για να δεις και άλλες πιθανές λύσεις, διάβασε αυτή την ανάρτησή μου:
   Τί να κάνεις όταν έχει πρόβλημα η ραπτομηχανή σου
   Ελπίζω να λυθεί το πρόβλημά σου σύντομα!

 6. Κωνσταντίνα says:

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση σας, θα δοκιμάσω ν’αλλάξω την κλωστή αλλά κ την βελόνα. Θα σας ενημερώσω αμέσως όταν έχω καποιο αποτελεσμα ή κάτι νεότερο γενικα

  • Αθανασια says:

   Καλησπέρα με λένε Αθανασια ,πριν 5 μερες πήρα την smart 2 της singer και μου έχει κολήσει η βελόνα κατω δεν κουνιέται να ανεβεί.Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;Ευχαριστώ❤️

 7. Κωνσταντίνα says:

  Το πρόβλημα λύθηκε ευτυχώς, αλλάζοντας κ βελόνα αλλά και κλωστή, έχω μια υποψία ότι μπορεί να είχα βάλει ανάποδα τη βελόνα, στρίβοντας την δηλαδή 180° πριν τη σφηξω στη βάση.
  Ευχαριστώ και πάλι

 8. Τζουμα Γεωργία says:

  Καλημέρα η ραπτομηχανη μου δεν ράβει σωστα μου κανει θηλιές δεν μπορώ να βγαλω τη σαιτα δοκιμασα τα παντα να ρυθμισω το γαζι σε όποιον αριθμό και να το βαλω το γαζι ιδιο δεν αλλάζει.
  Η σαιτα δεν ειναι σαν αυτη στο βιντεο ειναι πλακε κατω το μοντέλο της μηχανης ειναι 9836

  • pelagie says:

   Γεια σου, Γεωργία!
   Μπορούν να φταίνει πάρα πολλά πράγματα για αυτό το πρόβλημα. Αν έχεις τσεκάρει όλα αυτά που γράφω (με μία έμφαση στις κλωστές που χρησιμοποιείς, δες αν αλλάξεις την κλωστή που χρησιμοποιείς, μήπως σου διορθωθεί το πρόβλημα). Επίσης, έλεγξε αν έχεις περάσει σωστά την κάτω κλωστή στις εσοχές που έχει η υποδοχή της σαΐτας.
   Τέλος, αν έχεις τη σωστή βελόνα, και η βελόνα σου δεν είναι παλιά ή κακομεταχειρισμένη, τότε έλεγξε την τάση της πάνω κλωστής.
   Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο αυτή τη στιγμή, ελπίζω να τα καταφέρεις!

 9. Ντίντα says:

  Καλημέρα. Με λένε Ντίντα και είμαι πιο αρχάρια και από τις αρχάριες. Αγόρασα μία μηχανή singer tradition 2250. Την έπιασα 2 φορές στα χέρια μου και έσπασα ήδη 2 βελόνες. Γάζωσα για 1η φορά ένα πανάκι μαλακό και γύρισα τον δίσκο tension στο 2. Τη 2η φορά έβαλα μία βελόνα που ήταν όπως έλεγε για τζην και αυτή στράβωσα. Θα ήταν εύκολο να μου πεις πώς ρυθμίζουμε το tension (τάνυση) ανάλογα με το είδος υφάσματος; Σε ευχαριστώ πολύ.

  • pelagie says:

   Ντίντα, στο κανάλι μου στο YouTube έχω ένα βίντεο που δείχνει (στην δικιά μου, τουλάχιστον, ραπτομηχανή, που δε νομίζω, όμως, να έχει μεγάλη διαφορά από τη δική σου), ανάμεσα στα άλλα, και για τη ρύθμιση της τάσης.
   https://youtu.be/-7Gf-r2FA6I

 10. Ρανια Παπαδοποούλου says:

  Καλησπέρα .Πρόσφατα αγόρασα μια ραπτομηχανή siger και καθώς έραβα κόλλησε έμεινε η βελόνα μέσα δεν πάει ούτε πάνω ούτε κάτω . δεν μπορώ να ανεβάσω επάνω την βελόνα να την βγάλω . τι να κάνω ; ευχαριστώ!!

  • pelagie says:

   Μπορείς να δοκιμάσεις να αφαιρέσεις την πλακέτα και ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ να αφαιρέσεις με ένα τσιμπιδάκι την καρφίτσα. Ή να βγάλεις εντελώς τη σαΐτα και τη θήκη της. Όλα αυτά ΑΦΟΥ βγάλεις τη ραπτομηχανή από τη μπριζα!

   • Ανθούλα Παρμακέλλη says:

    Γεια σας .Έχω μια ραπτομηχανή ΜERCEDES που έχει να χρησιμοποιηθεί χρόνια. Μου τη χάρισε η αδερφή μου που είναι μοδίστρα .Τότε δούλευε κανονικότατα.Λόγω έλλειψης χρόνου δε την χρησιμοποίησα, δεν είμαι μοδίστρα αλλά θέλω να κάνω κανένα γαζάκι τίποτα άλλο.Όμως δε γαζώνει.Αλλαξαμε βελόνα,ξαναπεράσαμε κλωστές τίποτα.Δυο πεπειραμένες μοδίστρες δε μπόρεσαν να βρουν το πρόβλημα .Τι να κάνω;Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ

 11. Ματθαίος says:

  Καλησπέρα και καλό μήνα να έχουμε. Η μητέρα μου έχει μια Singer Professional XL-1. Όταν ράβει λέει το ποδαράκι κάνει μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι κανονικά με αποτέλεσμα να πατάει στο σίδερο και να σπάει η βελόνα. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • pelagie says:

   Γεια σου, Ματθαίε!
   Δυστυχώς, δεν έχω ιδέα για το τί μπορεί να συμβαίνει. Μου ακούγεται λίγο σοβαρό, για να είμαι ειλικρινής. Για μάστορα, δηλαδή. 🙁

  • Αναστασια βαρσαμη says:

   Για σας και καλο μηνα! Εχω SINCER μηχανη τορα την πηρα κενουρια ! Η βελονα μου δεν ειναι στο κεντρο και λογικα με το που γαζονω σπαει πος μπορω να την βαλω στο κεντρο να παταει!Σας ευχαρηστω!

 12. OLGA BRANI says:

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ MERSENTES ΚΑ ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΝΑ ΓΑΖΩΣΩ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΚΛΩΣΤΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ.ΚΑΙ ΜΑΣΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΟΥΡΙΣΤΡΑ.ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΣΕΡΒΙΣ//?/

 13. Γεωργία says:

  Καλησπέρα. Καθώς έραβα η βελόνα σταμάτησε να ανεβοκατεβαίνει.Η μηχανή μου είναι ηλεκτρική. Πατάω το πεντάλ τίποτα.Γυρίζω τον τροχό (δύσκολα ) τίποτα. Ακίνητη η βελόνα. Τί να φταίει;

  • pelagie says:

   Πολλά μπορεί να φταίνε, Γεωργία. Ίσως μπλέχτηκε κλωστή στο κάτω μέρος της μηχανής. Αυτό που θα κάνεις είναι να περιστρέψεις τον πλαϊνό χειρομοχλό μπρος-πίσω με μικρές (προσοχή, μικρές!) κινήσεις, μέχρι να δεις ότι ελευθερώνεται η βελόνα. Αυτό το κόλπο δουλεύει πάντα σε μένα. Μετά, θα ανοίξεις το κάτω μέρος και θα ψάξεις και θα καθαρίσεις την περιοχή. Δες και αυτό το βιντεάκι μου για να δεις πώς καθαρίζεται και λαδώνεται:
   https://youtu.be/peOu8-GaXZ8

 14. Γεωργία says:

  Καλησπέρα pelagic.Ψάχνοντας να βρω λύση στο πρόβλημα μου έπεσε τυχαία στη σελίδα σου και εξεπλάγην ευχάριστα για την άμεση ανταπόκριση σου σε όλα τα προβλήματα.
  Έχω μια singer 8618 electronic περίπου 30 χρονια και την χρησιμοποιώ περιστασιακά. Πριν ένα χρόνο την εστειλα για σέρβις στην singer γιατί μου είπαν κάτι είχε σπάσει ενώ γαζωνα. Έκτοτε την χρησιμοποίησ 1 2 φορές και ξαφνικά δεν γαζωνει .Ανεβοκατεβαινει το ποδαράκι αλλά δεν ρσβει .Τι μπορεί να φταίει .Μένω στη Λευκάδα και δεν υπάρχει κάποιος για να με βοηθήσει εδώ.Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά

  • pelagie says:

   Γεωργία, συμβαίνει αυτό μερικές φορές με τις παλιές ραπτομηχανές. Σε κάποια στιγμή απλώς σπάει ο άξονας ή συμβαίνει κάτι σοβαρό, που δεν συμφέρει να το αντικαταστήσεις. Ελπίζω, όμως, στην περίπτωσή σου, να βρήκες άκρη.

 15. Ανθή says:

  Καλησπέρα. Ξαφνικά η ραπτομηχανη κάνει ανάποδα ράψιμο από κάτω προς πάνω και δεν δουλεύει το κουμπί που το γυρνάει στο αντίθετο τι να κάνω

 16. ΕΡΜΙΟΝΗ says:

  Γειά σας κυρία Πελαζί , με χαρά βρήκα σήμερα τη σελίδα σας και ήθελα και γώ με τη σειρά μου να σας ρωτήσω για το πρόβλημα που έχω με τη μηχανή μου . Εχω τη SINGER/Simple 3316 . Την έχω αγοράσει εδώ και 10 χρόνια αλλά σπάνια την χρησιμοποιώ για αυτό είναι και σαν καινούργια . Χτές έραψα πολύ λίγο και μετά η βελόνα μάγγωσε . Ούτε και το κοκοράκι πήγαινε πάνω κάτω. Εβγαλα και την πάνω κλωστή και το μασούρι και την καθάρισα και τη λάδωσα . Μετά απο αυτό η βελόνα ήταν πιο ελεύθερη αλλά όταν πατούσα το πατίδι να ξεκινήσει ενώ η μηχανή ακουγόταν η βελόνα και το μασούρι δεν γύριζαν . Ξέρετε τι πρέπει να κάνω ? Σας ευχαριστώ πολύ ! Ερμιόνη

  • pelagie says:

   Ερμιόνη, την έχεις καθαρίσει τη μηχανή σου; Έχω ένα βιντεάκι στο κανάλι μου στο YouTube για το πώς θα το κάνεις:
   https://youtu.be/peOu8-GaXZ8
   Αν δε μπορέσεις να βγάλεις άκρη, θα σου έλεγα να φωνάξεις έναν τεχνικό να σου την καθαρίσει, και να κάνει τυχόν διορθώσεις και επισκευές. Μην παραλείψεις να του πεις να σου δείξει πώς λειτουργεί και τί να προσέχεις. Να καταγράψεις αυτά που θα σου δείξει σε βίντεο, για να τα θυμάσαι!

 17. Δημητρα says:

  Pelagie εχω μια επαγγελματικη σιδερενια ραπτομηχανη που το υφασμα δεν προχωραει μονο του κ πρεπει να το τραβαω .παρατηρησα οτι η ρασπα δεν ανεβαινει πολυ πανω. Μπορω να ξεβιδωσω καποιο σημειο να κοιταξω κατι η θελει μαστορα? Σε υπερευχαριστω περιμενω με αγωνια την απαντηση σου

 18. Δέσποινα says:

  Πολύ σαφείς και λεπτομερειακές οι οδηγίες σου! Επιτέλους ξαναχρησιμοποίησα τη ραπτομηχανή μου, που την είχα αφήσει γιατί μου έσπαγε συνέχεια η κλωστή και μαζί και τα νεύρα μου. Την ρύθμισα σύμφωνα με τις οδηγίες σου και βρήκαμε και οι δύο την … υγεία μας! Σ’ ευχαριστώ πολύ!

 19. ΑΡΙΑΔΝΗ says:

  Γειά σου Πελαγία,
  Εχω μια παλαιά μηχανή χειρός της Singer με σαΐτα καραβάκι και μου κόβει την κλωστή την κάτω συνέχεια .Εχω ρυθμίσει πολλές φορές την βίδα της σαΐτας. Έχεις κάποια άλλη λύση;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Αριάδνη.
   Δυστυχώς, δεν έχω εμπειρία από αυτές τις ραπτομηχανές. Μπορεί να φταίνε πολλά πράγματα. Μήπως θέλει ένα καλό καθάρισμα;

  • pelagie says:

   Γεια σου, Αναστασία
   Δυστυχώς, δε μπορώ να ξέρω τί φταίει με τη ραπτομηχανή σου. Όμως, αφού έραβε κανονικά και τώρα δε ράβει, θα πρέπει να σκεφτείς τί άλλαξες/έκανες διαφορετικό. Μήπως να την καθάριζες καλά-καλά και να τη λάδωνες; Μερικές φορές αυτό λύνει το πρόβλημα.

 20. Σίσσυ says:

  Καλησπέρα. Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι ενώ γαζωνα κανονικά πλέον δεν θηλικωνουν οι δύο κλωστές η πάνω με αυτήν της μασουριστρας. Ξέρετε τι μπορεί να φτάιει??

  • pelagie says:

   Γεια σου, Σίσσυ. Μπορεί να φταίνε πολλά πράγματα, δυστυχώς. Το πρώτο πρώτο είναι να ελέγξεις τη βελόνα σου. Να ξανακλωστίσεις την πάνω και την κάτω κλωστή από την αρχή. Να καθαρίσεις/λαδώσεις τη μηχανή. Να σκεφτείς τί έκανες και σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά.

 21. Παναγιωτα says:

  Καλησπέρα και από μένα! Ξαφνικά δεν γαζωνει όταν πατάω το πετάλι κ δεν γυρίζει ο μοχλός της βελόνας. Να φτάιει κάποιος ιμάντας εσωτερικά; καθαρή,λαδωμένη και καλές κλωστές..silver crest 15ετιας λίγη χρήση..

 22. Γιωτα says:

  Καλησπέρα σας!!
  Έχω μια ραπτομηχανή silvercrest από τα lidl και ενώ γαζωνα η πάνω κλωστή έφυγε από τη βελόνα και σκαλωσε κάπου μέσα στη μηχανή..την άνοιξα, έβγαλα την κλωστή και από τότε η κάτω κλωστή κάνω πολύ χαλαρό Γαζί.Νομιζω ότι κάτι συμβαίνει όταν πατάω το κουμπί για να στερεώσω το Γαζί. Πηγαίνει προς τα πίσω αλλά κοκκαλώνει όταν το αφήνω για να συνεχίσει το γαζί.

  • pelagie says:

   Εγώ θα σου έλεγα να την ανοίξεις και να της κάνεις ένα καλό καθάρισμα, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει μπει κάτι μέσα στο μηχανισμό, ένα μικρό κομμάτι βελόνας που έσπασε, ένα κομματάκι ύφασμα, χνούδια, κλπ.

 23. Αφροδίτη says:

  Καλησπερα σας,
  Θα ηθελα να ρωτησω το εξης. Οταν χρησιμοποιω κλωστές ασσος (χοντρα μασουρακια) μου βγαινει το κατω γαζι πολυ χαλαρο. Με λεπτα μασουρακια δεν συμβαινει αυτο. Εχω ελέγξει το περασμα της κλωστης εχω αλλαξει βελονα, την ενταση της κλωστης κ παντα συμβαινει αυτο. Επισης οι πρωτες κλωστες εχω παρατηρησει οτι αν τις τραβηξω γλιστρανε. Δλδ βγαινουν-τραβιουνται πολυ ευκολα. Υπαρχει περιπτωση επειδη ειναι πιο χοντρο το μασουρακι να συμβαινει αυτο ή επειδη ειναι μαλακες οι συγκεκριμενες κλωστες? Δεν ξερω ειλικρινα τι αλλο να δοκιμασω. Ευχαριστω πολυ

  • pelagie says:

   Γεια σου, Αφροδίτη. Υποψιάζομαι ότι κάτι παίζει με την τάση της πάνω κλωστής. Ίσως να την πείραζες την επόμενη φορά που θα βάλεις μεγάλο μασούρι.

 24. ΜΑΡΙΑ says:

  Κοριτσι μου?
  Εχω αυτη τη mini sewing ραπτομηχανη. Δεν ειχε κλωστες και ανταλλακτικα ουτε γραφει λεπτομεριες δυστυχως. Ειχα ραψει ενα σατεν υφασμα παλαιοτερα χωρις προβλημα. Τωρα πηρα νεα κλωστη και 60 βελονα ομως δυστυχως δεν ραβει. Μηπως μπορεις να υποθεσεις τι φταιει; Σιγουρα εχω περασει σωστα τις κλωστες τουλαχιστον

  • pelagie says:

   Γεια σου, Μαρία!
   Μήπως φταίει η κλωστή; Πολλές φορές δημιουργεί πρόβλημα η κακής ποιότητας κλωστή. Επίσης, είσαι σίγουρη ότι έβαλες την κάτω κλωστή σωστά;

 25. Στελλα says:

  Γειά σας!!!!
  Έχω μια ραπτομηχανη της μαμάς μου “elna” την οποία αρχίζω να μαθαίνω πως λειτουργεί. Αντιμετωπίζω πρόβλημα στο γαζωμα. Μου γαζωνει ανάποδα. Την κλωστή που βγαίνει από το μασουρι μου την περνάει στην καλή πλευρά του υφάσματος! Υπάρχει λύση??

  • pelagie says:

   Γεια σου, Στέλλα.
   Δεν είμαι σίγουρη τί ακριβώς εννοείς, αλλά αυτό μού ακούγεται σαν πρόβλημα στην τάση (της κάτω ή της πάνω κλωστής), και θα πρέπει να τη ρυθμίσεις.

 26. Σοφια says:

  Θα ηθελα να ρωτησω ,ενω ξεκινησα οπως συνηθως να ραψω, δεν ανεβοκατεβαινει η βελονα , δεν ραβει αλλα ακουγεται παρατεταμενος ηχος οταν παταω το ποδαρακι. Τι μπορει να ειναι , ελεγξα κ οταν βαζουμε ενα μικρο μασουρακι επανω κ το γεμιζουμε κλωστη , αυτο λειτουργει , οταν το επαναφερω ωστε να λειτουργησει το ποδαρακι με τη βελονα δεν κουνιεται αλλα ακουγεται ενας θορυβος. Μηπως ειναι το μοτερ; ειχα καιρο να την χρησιμοποιησω , μαλλον θελει τεχνικο..τι λετε;;

  • pelagie says:

   Ακούγεται σα να έχει μέσα κάτι που εμποδίζει να ανεβοκατεβαίνει η βελόνα. Ίσως ένα κομματάκι βελόνας που έσπασε σε κάποια στιγμή μπλέχτηκε ή κανένα μικρό κομμάτι υφάσματος ή κλωστής. Άνοιξέ την και καθάρισέ την και λάδωσέ την με προσοχή. Έχω ένα βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube, που ίσως σε βοηθήσει.
   https://youtu.be/peOu8-GaXZ8

 27. ματινα says:

  καλησπερα εχω την necchi 506 ειναι παλια μηχανη.την λαδωσα και ενω δουλεψε και δοκιμασα ολες τις ραφες,ξαφνικα ενω ραβει κανονικα στην πανω μερια στην κατω μασαει την κλωστη.

  • pelagie says:

   Ίσως έχεις βάλει τη μασουρίστρα λανθασμένα στη θέση της;
   Ίσως δεν είναι καλή η ποιότητα της κλωστής σου;
   Ίσως θέλει καθάρισμα/λάδωμα η ραπτομηχανή;
   Ίσως θέλει αλλαγή η βελόνα;
   Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

 28. Γεωργία says:

  Καλησπέρα Πελαζί…. γνωρίζεις μήπως πως μπορώ να αφαιρέσω τα σημάδια από το καρπόν που αφήνει πάνω στο ύφασμα? Πίστευα ότι με ένα πλύσιμο θα φύγει αλλά…. σε 2πλης όψης πανωφόρι δυστυχώς φαίνονται.
  Ευχαριστώ

 29. Γεωργια says:

  Καλησπερα Πελαζι. Εχω το μοντελο 9020. Ενω γαζωνει κσνονκα δεν σηκωνεται το ποδαρακι. Μου το ξαναέκανε εβγαλα το πλαϊνο και μπορεσα να ξαναπιασω το μοχλο στα τυφλά και ετσι μπορεσα να ξανασηκωνω το ποδαρακι . Αλλα αυτο συνεβη ξανα και δεν καταφερνω να το ξαναπιασω. Υπαρχει κατι που μπορω να κανω;

 30. kleonikinaskprotopapa21lr says:

  Καλησπέρα Πελαζι!! Είμαι απεγνωσμένη αρχάρια στο είδος έχω ραπτομηχανή η οποία μια φορά την χρησιμοποίησα όλα καλά , όταν όμως μια μέρα μου έσπασε το βελόνι της την άλλαξα όπως λένε οι οδηγίες ,λοιπόν το θέμα μου είναι ότι μια μέρα στο κάτω σύστημα είχα βγάλει τους κρίκους αυτούς να την καθαρίσω αλλά από τότε δεεεεεεν μου κάνει αρπαγή η βελόνα την κάτω κλωστή να την φέρει επάνω ….. Έχω απογοητευτεί πολύ και ξέρω ότι μπορεί να είναι για αστείο αλλά δεεεεν ξέρω σε παρακαλώ βοήθησε με δεν μπορώ να ράψω τίποτα γιατί μου μαζεύει από κάτω κλωστή ….. Έχω στεναχωρεί πάρα πολύ !! Είναι ολοκαίνουρια δεν πιστεύω να της έχω κάνει ζημιά αυτό δεν το περνάω καν από το μυαλό μου αλλά δεν έχω και κάποια γνωστή να έρθει να την δει τι λάθος έχω!!!! ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ!!!!

 31. Ελπίδα says:

  Καλημέρα. Έχω μια μηχανή από το γνωστό γερμανικό super market. ΄Είχα περίπου 1,5 χρόνο να τη χρησιμοποιήσω. Την άνοιξα, καθάρισα το πλατώ και τη θήκη της μασουρίστρας, τη λάδωσα, έλεγξα τις κλωστές ότι έχουν περαστεί σωστά και δοκίμασα διάφορες βελόνες. Παρόλα αυτά, όταν προσπαθώ να ράψω δεν κάνει καθόλου γαζί. Η βελόνα ανεβοκατεβαίνει, προχωράει το πανί, αλλά δεν ράβει. Τι μπορεί να συμβαίνει??… Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 32. Βασιλική says:

  Για σας είχα στείλει τη ραπτομηχανή στο σέρβις singers ,την παρέλαβα έραβε άλλαξα μασουριστρα και τώρα δεν μπορώ να ραψω ερχόταν πολύ λασκα η κλωστή από την μασουριστρα (σαΐτα) τώρα δεν πιάνει καθόλου την κλωστή από την σαΐτα τι μπορεί να φταίει Βοήθεια ευχαριστώ πολύ

 33. Nikole says:

  Καλησπέρα η μηχανή μου ειναι των λιντλ την είχα πάρει πριν 17 χρόνια αποφασισα να την χρησιμοποιήσω τωρα κ αντιμετωπιζω προβλημα με την κατω κλωστή οταν ραβω μου βγαινει σγουρο δεν κανει ομοιομορφες θηλιές δοκιμασα να σφιξω την βιδα στην σαιτα αλλα δεν διορθώθηκε τι μπορω να κανω μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;

 34. Γιαννης says:

  Τεχνικος με 40ετη πειρα στις επισκευες ολων των τυπων ραπτομηχανων, αναλλαμβανω την επισκευη οικιακων και επαγγελματικων μηχανων.
  Γαζωτικες , κοπτοραπτες , τιγγελια και οτι εχει σχεση με την ραφη .
  Γιαννης.
  proviewjp@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.