Βελόνες ραπτομηχανής-ένας μίνι οδηγός αγοράς και χρήσης

οδηγός βελόνων ραπτομηχανής

Μετά από την ανάρτηση με τα βασικά εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να ράβεις, αποφάσισα να αφιερώσω λίγο παραπάνω χρόνο και χώρο για τα υπόλοιπα μικροπράγματα που χρησιμοποιούνται από τις οικιακές μοδίστρες. Λέω να ξεκινήσω από τις βελόνες ραπτομηχανής, που είναι, στην ουσία, ένα αναλώσιμο υλικό.
Και που λες, η βελόνα της ραπτομηχανής σου δεν είναι μία κανονική βελόνα. Προφανώς. Δηλαδή, δεν είναι όπως οι βελόνες με τις οποίες ράβεις στο χέρι. Το μάτι της είναι στην ίδια μεριά με την μύτη της (ου, σπούκι ακούστηκε αυτό), και όχι στην αντίθετη όπως στις βελόνες για ράψιμο στο χέρι. Επίσης, στην άλλη άκρη (που είναι η άκρη που μπαίνει μέσα στη ραπτομηχανή) στην μία πλευρά η επιφάνειά της είναι καμπύλη, και στην άλλη επίπεδη. Όταν τη βάζεις στη ραπτομηχανή, η επίπεδη πλευρά κοιτάει πάντα προς τα πίσω.

Όταν κοιτάς δύο βελόνες, δεν θα παρατηρήσεις και πολλές διαφορές. Οι βελόνες είναι τόσο ντελικάτες κατασκευές, που οι λεπτομέρειές τους δεν είναι ορατές τις περισσότερες φορές με γυμνό μάτι. Ας πούμε, λίγο πάνω από το μάτι τους, έχουν μία εσοχή, που βοηθάει το άγκιστρο της θήκης της μασουρίστρας (αυτό το κομμάτι που περιστρέφεται όταν λειτουργεί η ραπτομηχανή) να “πιάνει” την κλωστή και να δημιουργεί τη θηλιά για το γαζί. Αυτό το γνώρισμα, όπως και το ότι το πάνω μέρος τους είναι από τη μία επίπεδο και από την άλλη καμπύλο, ξεχωρίζει τις βελόνες των οικιακών ραπτομηχανών από των επαγγελματικών.
Αρκετά με τις λεπτομέρειες, όμως. Ας πάμε στα πρακτικά ζητήματα. Οι βελόνες έχουν νούμερα, και πρέπει να διαλέγεις το κατάλληλο νούμερο για το είδος καθώς και το πάχος του υφάσματος που έχεις να ράψεις. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν οι universal βελόνες, οι γενικής χρήσης, δηλαδή, που είναι αυτές που χρησιμοποιούμε στις περισσότερες περιπτώσεις, για να ράβουμε κυρίως σταθερά υφάσματα (βαμβακερά, λινά, σύμμεικτα χωρίς ελαστικότητα κλπ). Η αρίθμησή τους στη συσκευασία έχει δύο νούμερα, για παράδειγμα, 60/8. Το πρώτο είναι για την ευρωπαϊκή αρίθμηση, και το δεύτερο για την αμερικάνικη. Εμείς χρησιμοποιούμε, προφανώς, το πρώτο. Οι αριθμοί ξεκινούν από το 60 και φθάνουν (προχωρώντας ανά δέκα, 70-80-90 κλπ) στο 120. Όσο πιο λεπτό είναι το ύφασμα που έχουμε να ράψουμε, τόσο πιο μικρό το νούμερο της βελόνας που θα χρησιμοποιήσουμε. Για λεπτά, μεταξωτά υφάσματα, θα βάλεις στη μηχανή σου το 60, ενώ για χοντρά υφάσματα επίπλωσης, ας πούμε, θα βάλεις το 120. Καλό θα είναι να κάνεις ένα στοκ από βελόνες στα νούμερα 70 και 80, που είναι αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο (ανάλογα, βέβαια, και με το τί ράβεις συνήθως-μην πας και πάρεις 5 πακετάκια βελόνες νούμερο 70, ενώ συνήθως ράβεις, ξερω ‘γω, τί να πω, παλτό!). Την δε πρώτη φορά που θα πας να πάρεις βελόνα από το μαγαζί με τα είδη ραπτικής, να έχεις μαζί σου για καλό και για κακό τη βελόνα της ραπτομηχανής σου. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ τη ραπτομηχανή που έχεις (επειδή ήταν της γιαγιάς σου ή της θείας σου κλπ) και δεν είχε επάνω της καμία βελόνα, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πας σε ένα μαγαζί που πουλάει ανταλλακτικά ραπτομηχανών, με το μοντέλο ή καλύτερα με μία φωτογραφία της ραπτομηχανής σου και του σημείου στο οποίο μπαίνει η βελόνα, για να σου πει αυτός ποιά είναι η κατάλληλη βελόνα.
Εκτός από τις universal βελόνες, υπάρχουν και ειδικής χρήσης, όπως οι βελόνες για τζην υφάσματα, για δέρματα, και για ελαστικά υφάσματα. Αυτές οι τελευταίες, λέγονται ball point βελόνες, επειδή η άκρη τους δεν είναι κοφτερή όπως στις άλλες βελόνες, αλλά στρογγυλεμένη, για να μην ξηλώνει τις θηλιές από τα πλεκτά υφάσματα- εισχωρώντας στο ύφασμα, η βελόνα δεν σκίζει τις ίνες, όπως κάνει στα σταθερά υφάσματα, αλλά τις “σπρώχνει”, ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει ανάμεσά τους και να μην κάνει θηλιά στο ύφασμα. Τέλος, υπάρχουν και οι διπλές/δίδυμες βελόνες, για τις οποίες σου μίλησα στην προηγούμενη ανάρτηση. Στα μαγαζιά, τις βελόνες θα τις βρεις σε σετάκια: για παράδειγμα, πέντε βελόνες νούμερο 70 ή δέκα βελόνες με δύο βελόνες από κάθε νούμερο (δύο βελόνες με νούμερο 70, δύο βελόνες με νούμερο 80 κοκ), και βγαίνουν σε διάφορες μάρκες (πχ, Singer (αυτές δεν είναι μόνο για τις ραπτομηχανές Singer, να ξέρεις), Schmetz, Pony, κλπ).
Ένα πολύ ζημαντικό ζήτημα (φλέγον θα το έλεγα) είναι το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζει η βελόνα. Υπάρχουν δύο κανόνες σε αυτό: ο ένας λέει ότι πρέπει να αλλάζει σε κάθε καινούριο πρότζεκτ, και ο άλλος ότι πρέπει να αλλάζει ανά οκτώ ώρες χρήσης. Χμ. Και οι δυο κανόνες είναι τόσο σχετικοί, που γίνονται άσχετοι. Από ό,τι καταλαβαίνεις, θα σε παραπέμψω στον γνωστό κανόνα “με το μάτι”, που μου τη σπάει, διότι δε μπορείς να περιμένεις από μία αρχάρια μοδίστρα να καταλαβαίνει πότε πρέπει να αλλάξει τη βελόνα στη ραπτομηχανή της. Αλλά, όπως στη μαγειρική, που στην αρχή ρωτάς τη μαμά σου πόσο αλάτι να βάλεις, και σου λέει, ξέρω ‘γω, να δες, με το μάτι (πολύ με εκνεύριζε αυτό εμένα), έτσι θα σου πω κι εγώ τώρα, και δε μπορώ να κάνω και αλλιώς, δηλαδή. Οι παραπάνω δύο κανόνες που σου ανέφερα δεν αξίζουν και πολλά, διότι, πρώτον, ένα πρότζεκτ μπορεί να είναι ένα παλτό, μπορεί όμως να είναι και ένα μικρό μαξιλαράκι για τον καναπέ: εκατοντάδες γαζιά το ένα, τρία γαζιά το άλλο. Συγκρίνονται; Όχι. Δεύτερον, πώς μπορείς να μετρήσεις τις οχτώ ώρες; Τί είναι; Εργάτες, να τους χτυπάμε κάρτα; Όχι και πάλι. Έπειτα, μερικές βελόνες από την κατασκευή τους είναι λιγότερο ανθεκτικές/ποιοτικές από τις άλλες, άρα θα κρατήσουν λιγότερο. Επίσης, συμβαίνουν και ατυχήματα καθώς ράβεις (μπορεί να τραβήξεις την κλωστή ή το ύφασμα απότομα, για παράδειγμα), και η βελόνα μπορεί να στραβώσει ελάχιστα, τόσο ελάχιστα, που να μην το βλέπεις με το μάτι, αλλά παρόλα αυτά αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να “κλωτσάει” η ραπτομηχανή και να σου δημιουργεί προβλήματα. Έπρεπε, όμως, να σου θέσω τους κανόνες στο τραπέζι, να ξέρεις έναν μπούσουλα, βρε παιδί. Άρα; Τί σου λέω τώρα; Σου λέω, υπομονή, και θα το μάθεις με την πείρα, όταν θα μάθεις λίγο να “ακούς” αυτά που έχει να σου πει η ραπτομηχανή σου, να την αφουγκράζεσαι με το αυτί και “με το μάτι” (σόρρυ). Μέχρι τότε, να έχεις στο μυαλό σου τον εξής κανόνα:

Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα με τη ραπτομηχανή σου (και έχεις περάσει σωστά τις κλωστές, πάνω και κάτω), το ΠΡΩΤΟ πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να αλλάξεις τη βελόνα.

Τί προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει μία λανθασμένου μεγέθους/ελαττωματική/χαλασμένη βελόνα; Να κόβεται η κλωστή σου ή να μαδάει, να βλέπεις ότι “πηδάει” γαζιά, να σου καταστρέφει το ύφασμα, να μαζεύει την κλωστή από κάτω, και πολλά άλλα.
Όταν η δική μου η ραπτομηχανή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, στο 95% των περιπτώσεων έχει πρόβλημα η βελόνα: ή έχω βάλει λάθος νούμερο (έχω ξεχασμένη τη βελόνα από το προηγούμενο ρούχο που ήταν πιο χοντρό ύφασμα, ας πούμε) ή η βελόνα είναι φθαρμένη. Επίσης, όταν ακούγεται ένας περίεργος ήχος (σα να “κλωτσάει” η ραπτομηχανή), τότε μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα: θέλει αλλαγή η βελόνα. Βάζοντας τη σωστή βελόνα, λύνεται συνήθως και το πρόβλημα! Αυτό να το θυμάσαι, εντάξει;
Να, πάρε και ένα μικρό μπόνους βιντεάκι, για να δεις πώς αλλάζει η βελόνα στη ραπτομηχανή.

 

♥ Πελαζί

10 thoughts on “Βελόνες ραπτομηχανής-ένας μίνι οδηγός αγοράς και χρήσης

  1. Στελλα says:

    Να σας στειλω να δοκιμασετε κατι βελονες lidl ολο κοβοταν η κλωστη…χαμμενες θα πανε…σε silver crest τι βςλονες να χρησιμοποιω?

    • pelagie says:

      Αχ, πολύ λυπάμαι γι’ αυτό! Ξέρω πως είναι μεγάλο σπάσιμο να σου κόβεται η κλωστή και να σε διακόπτει πάνω στη ραπτική δημιουργία. Υπάρχει περίπτωση να έβαλες το λάθος νούμερο βελόνας για το ύφασμα που χρησιμοποιούσες; Επίσης, μήπως έφταιγε η κλωστή σου και όχι η βελόνα σου;

      • Ευαγγελία says:

        Καλημέρα,
        τώρα ξεκίνησα να ράβω και θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η κλωστή μαζεύεται στη μασουριστρα και μπλοκάρει η μηχανή,επίσης τι κλωστή να βάλω για χοντρά και λεπτά υφάσματα.
        Ευχαριστώ θα με διευκόλυνε πολύ η απάντηση σας

        • pelagie says:

          Γεια σου, Ευαγγελία
          Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ο πιο συχνός είναι να έχεις βάλει τη μασουρίστρα της κάτω κλωστής με τη λάθος φορά μέσα στη μεταλλική της θήκη.
          Κλωστή θα βάλεις μία πολυεστερική και στις δύο περιπτώσεις. Τη βελόνα να αλλάξεις. Νούμερο 70 για λεπτά υφάσματα, 80 για πιο χοντρά, 90 για ακόμα πιο χοντρά, 100 για πολύ χοντρά.

  2. Ioanna says:

    Γεια σας, η βελόνα πρέπει να τρυαπαει ακριβώς στη μέση από τα δυο δοντάκια στο ποδαράκι; Εμένα στη δίκη μου μηχανη η οποία είναι καινουρια δεν είναι ακριβώς στο κέντρο αλλά ελάχιστα πιο δεξιά. Τη στράβωσα ήδη ή έτσι πρέπει να είναι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.