Τί συμβαίνει με τη ραπτομηχανή μου και μου μασάει την κλωστή;

Σημεία ελέγχου για το ράψιμο με τη ραπτομηχανή

Δε μπορώ να σου τονίσω αρκετά, πόσο σημαντικό είναι να καταφέρεις να περάσεις την κλωστή στη μηχανή σωστά. Είναι το πρώτο βήμα, και μη σου πω το 90% του όλου θέματος. Και είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό κατώφλι που πρέπει να περάσεις, παρά τεχνικό. Αν το κάνεις αυτό, είσαι ένα βήμα πριν ράψεις τα ρούχα σου! Γι’ αυτό και αφιερώνω ακόμα μία ανάρτηση σε αυτό, πριν περάσουμε στα της ραπτικής (είναι κατηφόρα μετά, ευκολάκι!).

Ξέρω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι αρχάριες είναι κυρίως αυτό, και είναι αυτό που τις σταματάει από το να ξεκινήσουνε να ράβουνε. Αν απογοητευτείς σε αυτό το σημείο (και είναι, πραγματικά, πολύ εκνευριστικό να προσπαθείς και να προσπαθείς, και να εξακολουθεί η μηχανή να σου μασάει τις κλωστές, και να σου φεύγουνε ωραίες λέξεις προς τη μηχανή και την ακαματοσύνη σου), το πιθανότερο είναι να τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις. Αλλά. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να επιμείνεις και να επιμείνεις και να ξαναεπιμείνεις!
Τί πρέπει να κάνεις για να μην μπερδεύεται η κλωστή στη ραπτομηχανή σου
Καταρχάς, κάνε μου μια χάρη και διάβασε το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής σου προ-σε-κτι-κά! Δες και την προηγούμενή μου ανάρτηση, για το πώς να ξεκινήσεις με τη ραπτομηχανή σου. Και μη φοβάσαι, όλες το παθαίνουμε αυτό με το μπέρδεμα των κλωστών στην αρχή. Αν όμως το κάνεις σωστά μία φορά, τότε δεν υπάρχει γυρισμός, και δεν θα σου ξανασυμβεί ποτέ, και θα λες, πώς το πάθαινα εγώ αυτό!
Παρακάτω σου έχω επτά σημεία ελέγχου, για να διορθώσεις αυτό το χαζοπρόβλημα:
1) Σιγουρέψου ότι έχεις το σωστό νούμερο βελόνας για το ύφασμα που ράβεις. Τα συχνότερα νούμερα των βελόνων είναι από το 70 (για πολύ λεπτά υφάσματα) μέχρι το 110 (για χοντρά υφάσματα). Για τις περισσότερες περιπτώσεις, ένα νούμερο 80 ή 90 είναι καλό. Λανθασμένος συνδυασμός υφάσματος-βελόνας οδηγεί σε κουβάρια! Περισσότερα για τις βελόνες και τα είδη τους, θα σου πω σε επόμενη ανάρτηση!
2) Καθάρισε καλά τη ραπτομηχανή σου. Μέσα στο συρταράκι της ραπτομηχανής σου, λογικά έχει ένα μικρό βουρτσάκι. Αν δεν έχει ή αν το έχασες, μη σκας. Πάρε ένα μικρό πινελάκι (με λίγο σκληρές τρίχες, καλύτερα), και καθάρισε το εσωτερικό της. Θα χρειαστεί να ξεβιδώσεις το πλατώ με ένα μικρό πραγματάκι που είχε πάλι η ραπτομηχανή σου στα εργαλεία της (αν δεν το έχεις, κάνει και ένα λεπτό κατσαβιδάκι ή ένα μαχαίρι).
3) Έλεγξε τη διαδρομή της πάνω κλωστής σου: έχει περάσει από όλους τους οδηγούς που έπρεπε να περάσει; Δυστυχώς, κάθε ραπτομηχανή έχει τα δικά της, οπότε δε μπορώ να σου δείξω ακριβώς τί να κάνεις, εκτός και αν έχεις ίδια ακριβώς ραπτομηχανή με τη δική μου (αλλά, αν έχεις ίδια με τη δική μου, που είναι η Singer Smart II, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να δεις τους αριθμούς που βρίσκονται πάνω στη μηχανή και να τους ακολουθήσεις). Συμβουλέψου το εγχειρίδιο (σ’ το ξαναλέω)!
4) Έλεγξε την τάση της πάνω κλωστής σου  (δηλαδή το πόσο δυνατά τραβάει, πόσο τεντωμένη είναι). Ο ρυθμιστής της τάσης μπορεί να είναι, ας πούμε, από το 0 μέχρι το 9 ή μέχρι το 5,6 κλπ. Αλλά, κάπου στα ενδιάμεσα νούμερα, θα έχει σκιασμένα/διαγραμισμένα, κάπως μαρκαρισμένα τέλος πάντων, τα συνιστώμενα, εκεί δηλαδή που πρέπει να έχεις την τάση ρυθμισμένη ώστε να λειτουργούν όλα καλά. Μέσα σε αυτή τη ζώνη θα κινείσαι!
5) Έλεγξε την τάση της κάτω κλωστής σου, δηλαδή του υποδοχέα της μασουρίστρας σου. Ο υποδοχέας αυτός έχει ένα μικρό βιδάκι επάνω, το οποίο σφίγγει και χαλαρώνει με ένα μικρό κατσαβιδάκι (το έχω κάνει και με το νύχι, το οποίο φυσικά και το έσπασα, αλλά πάντως γίνεται). Όταν κουνάς τον υποδοχέα αυτόν σαν γιο-γιο (χαλαρά, όμως, μην παρασυρθείς και βρεθούν αλλού οι μασουρίστρες κι αλλού οι κλωστές), θα πρέπει να φεύγει προς τα κάτω (δηλαδή να ξετυλίγεται η κλωστή) σχετικά εύκολα. Ούτε να φεύγει με τη μία προς τα κάτω χωρίς να το κουνάς (πολύ χαλαρό, οπότε θέλει σφίξιμο η βιδίτσα), ούτε να μη φεύγει καθόλου (πολύ σφιχτό, οπότε θέλει χαλάρωμα η βιδίτσα). Επίσης, πρέπει να έχεις βάλει σωστά τον υποδοχέα με τη μασουρίστρα στο κάτω μέρος της μηχανής σου.
6) Όταν φέρνεις την κάτω κλωστή επάνω, στο πλατώ, να προσέχεις, και να μην ανεβοκατεβάσεις τη βελόνα (με το στρογγυλό διακόπτη στα πλάγια να γυρνάει πάντα προς τα σένα, ποτέ προς τα πίσω) περισσότερες από μία φορά. Ξεκινάς έχοντας τη βελόνα στο υψηλότερό της σημείο, κρατάς την κλωστή με το αριστερό σου χέρι, ίσα ίσα να είναι τεντωμένη (μην την τραβάς), και αρχίζεις να περιστρέφεις με το δεξί σου χέρι τον πλαϊνό στρογγυλό διακόπτη προς τα σένα, μέχρι η βελόνα να κατέβει και να ξανα-ανέβει εκεί που ήτανε. Σε εκείνο το σημείο, τραβάς λίγο με το αριστερό σου χέρι την κλωστή, και, ω του θαύματος, η κάτω κλωστή εμφανίζεται πάνω!
7) Όταν ξεκινάς να ράψεις, πρόσεξε να κρατάς τις δύο κλωστές (την πάνω και την κάτω) με τα δάχτυλά σου μόνο για τα πρώτα 5-6 γαζιά, για να μην τα μασήσει από κάτω, και σου κάνει μπέρδεμα!
Παρακολούθησε και το παρακάτω βίντεο, να σου λυθούν όλες οι απορίες (ελπίζω), και μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου στο youtube (ναι, έχω και τέτοιο), για να βλέπεις όλα τα βιντεάκια που ανεβάζω (θα ανεβάσω κι άλλα!), και επίσης, κάνε και ένα like στη σελίδα μου στο Facebook-είμαστε ωραία παρέα κι εκεί!
 ♥ Πελαζί

37 thoughts on “Τί συμβαίνει με τη ραπτομηχανή μου και μου μασάει την κλωστή;

  1. Callipe says:

    Ευχαριστώ 🙂 Έχω ήδη ξεκινήσει μαθήματα και έκανα ήδη το πρώτο μου μάθημα. Είχα τη μηχανή αγορασμένη εδώ και τρία χρόνια και την έτρωγε η σκόνη της αποθήκης ακριβώς γιατί η κλωστή γινόταν μαλλιά κουβάρια.

    • pelagie says:

      Α, μα τί ωραία! Πολύ χαίρομαι που βγήκες από την κατάσταση “έχω τη ραπτομηχανή στο κουτί της και μέσα στην ντουλάπα/αποθήκη κλπ”! Άντε, καλές δημιουργίες!

  2. Susana says:

    Οι συμβουλές και οι οδηγίες σας για την ραπτική με έχουν βοηθήσει για καλύτερα αποτελέσματα στο χόμπυ που απέκτησα τα δυο τελευταία χρόνια Σας ευχαριστώ πολύ

    • pelagie says:

      Δε μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι που το λες αυτό! Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες για να μου γράψεις αυτό το ωραίο μήνυμα! <3

    • pelagie says:

      Παρακαλώ, χαίρομαι πολύ που σου φάνηκαν χρήσιμες, και σ’ ευχαριστώ κι εγώ για το χρόνο που διέθεσες να μου αφήσεις αυτό το μήνυμα! <3

  3. Σοφια says:

    Καλησπέρα…ειμαι πολύ απογοητευμένη , απτιν εαυτο μου, κ. Πελατζι..έχω αγοράσει μιά μηχανη εδώ και 2ο σχεδον χρόνια, αυτοεξυπηρετοθυμαι με πολλές δυσκολίες( δεν έχω απογοητευτει κοινός), αλλά με πιάνει αγωνία όταν την πλησιάζω..Σημερα της μιλαγα, αφου πάλι έσπασα 2 βελόνες, ξηλωσα μιά κουβ;αριστρα σχεδόν κλωστη…Η μηχανη μου, ειναι πολύ περιτεχνη, ειναι η , στην οποία δεν μοπυ κάναν επίδειξη..σχεδόν ( εκτος απο το τακτικο καθαρισμα), τα κάνω όλα όπως σχεδον δειξατε…σημερα, αφου γάζωσα, 3, 4 μετρα , κα΄τι ραταν..όταν πηγα να στριφώσω κάτι τραπεζομαντηλάκια..κόλλησε.. Αλλαξα βελόνες, 2 παρακαλώ, και τελικά τα παρατησα και ειπα να ρωτησω τι μπορει να κάνω λάθος..έχει απειρες δυνατότητες, και εγώ ουτε καλά- καλά να γαζώσω. Αλλά ζω στην επαρχία και δεν έχω πολλά να κάνω..αν μπορουσα να την μαθαινα..τι σας λέω..απλά τον πόνο μου, με την αγαπημένη μου μηχανη..Έχω και μιά παλιά, ουτε ακι εκεινη , μπορώ…Δεν ξέρω, θα την άλαλζα αν ειχα την οικονομική δυνατότητα, αλλά ντρεπομαι…ευχαριστώ πολύ.. για καθε συμβουλή , ειμαι ευγνώμων ..

  4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ says:

    Πελαζί είσαι Αρχηγός ! Καλύτερα βιντεάκια δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο !!! Ξεμπλόκαρε επιτέλους η Mademoiselle μου και τρέχει και δεν την προλαβαίνω !! Εύγε !! Θα ξεσκονίσω την υπέροχη ιστοσελίδα σου !!!

    • pelagie says:

      Χαχαχααα! Τι ωραίαααααα, πολύ χαίρομαι, και σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Κωνσταντίνε, και για τα καλά σου λόγια, και για την ώρα που διέθεσες για να τα γράψεις, να είσαι καλά! 🙂

  5. Dimi says:

    Γεια σας,
    Πατάω το ποδαράκι,δίνει εντολή, αλλά δεν ξεκινάει η βελόνα…Μετά ξεκινάει..σταματάει και πάει λέγοντας .Τι μπορεί να φταίει

    • pelagie says:

      Γεια σου, Δήμητρα. Δυστυχώς, δε μπορώ να σε βοηθήσω. Δεν έχω πληροφορία ούτε για τη μάρκα και το είδος της μηχανής σου, ούτε εικόνα. Αυτά που έχω δώσει είναι γενικές οδηγίες. Αν τις έχεις ελέγξει όλες και δεν έχεις λύσει το πρόβλημα, τότε ίσως είναι καλύτερα να φωνάξεις κάποιον τεχνικό.

  6. Σοφία says:

    Γεια σας,πατάω να ξεκινησει, ξεκιναει μαι χαρα αλλα το θφασμα αντι να πηγαίνει προς τα μπροστά οπως θα πρεπε γυρνάει πισω και θελει τεραστια πίεση. Εχετε μηπως κάποια συμβουλή να μου δώσετε;

  7. Βικυ says:

    Καλημερα σας, εχω ενα προβλημα με την ραπτομηχανη μου. Μαζευει την πανω κλωστη στη βαση της μασουριστρας και φυσικα μου την κοβει.Αν μπορειτε να μου πειτε κατι να κανω θα το εκτιμουσα!!

  8. Πακιουφακη Γλαύκη says:

    Αχ τι ωραία! Προσπαθώ δύο εβδομάδες και μου μασούσε την κλωστή..δεν είχα καταλάβει ότι την τραβάω έξω και την κάτω κλωστή! Ευχαριστώ ωωωω!

  9. manoyela says:

    Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω εάν πρέπει η μασουριτσα της ραπτομηχανής να είναι συγκεκριμένα για την δικη μου μηχανή ή μπορώ να προμηθευτώ οποιαδήποτε άλλη αρκεί να λειτουργεί;; Η ραπτομηχανή είναι της γιαγιάς μου η οποία έχει πολλές μασουριτσες διαφορετικές οι οποίες δουλεύουν κανονικά αλλά φοβαμαι μην χαλάσει η μηχανή ❤️❤️

    • pelagie says:

      Γεια σου, αυτό είναι κάτι που καλύτερα είναι να σου το απαντήσει κάποιος τεχνικός, δεν θα έπαιρνα το ρίσκο να σου πω κάτι και να χαλάσει η ραπτομηχανή της γιαγιάς! Άρα, καλύτερα να είναι κατάλληλη για το μοντέλο της ραπτομηχανής. Πάντως, όπως και να έχει, δεν είναι ανάγκη να είναι της συγκεκριμένης μάρκας, αρκεί να είναι συμβατή.

  10. Αλικη says:

    Καλημέρα, ενώ έραβα κανονικά οταν χρειάστηκε να αλλάξω κλωστή στο κάτω μασουρακι, από εκείνη τη στιγμή κ έπειτα η πάνω κλωστή μου γατζωνει στο Άγκιστρο της μηχανής κ δεν ανεβάζει ούτε την κάτω κλωστή. Την άνοιξα τη λαδωσα όπως λένε οι οδηγίες αλλά τίποτα. Μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή? Ευχαριστώ πολύ

    • pelagie says:

      Γεια σου, Αλίκη. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι έχεις βάλει ανάποδα το μασουράκι στην μεταλλική θήκη. Η κλωστή πρέπει να μπει με συγκεκριμένη φορά. Το έλαβες αυτό υπόψη σου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.