Εργαστήρι σύγχρονης καλλιγραφίας – Αθήνα, Μάρτιος 2018

Πώς ξεκίνησαν όλα

Πολλά πράγματα στη ζωή, τελικά, ξεκινάνε από μία πλάκα. Και, πλάκα-πλάκα, γίνονται! Όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ξεκινήσαμε τα εργαστήρια σύγχρονης καλλιγραφίας και λέττερειν στο αγαπημένο Κουμπί, ανέβασα στο facebook την εκδήλωση. Τότε, πολλά από τα κορίτσια με ρωτήσανε γιατί δεν έρχεσαι και στην Αθήνα; Ε; Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, το πήρα για αστείο. Όμως, μια-δυο, μια-δυο, λέω, βρε λες; Ε. Και είπα.

Η αναζήτηση

Τώρα, θα πρέπει να ξέρεις, από το “είπα” μέχρι το “έκανα” για μένα είναι τεράστια απόσταση. Δεν είμαι άνθρωπος που λέει και κάνει πράγματα άμεσα. Αντιθέτως, θα έλεγα. Συνήθως, τα περισσότερα πράγματα μένουν μόνον ως ιδέες στο κεφάλι μου και ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Και αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να καταπολεμήσω. Αλλά αυτό είναι μια (μεγάλη) συζήτηση για άλλη φορά, μη σε βαραίνω τώρα με τα δικά μου θέματα, δεν θά ‘θελα, θά ‘χεις και ‘συ τα δικά σου. Εκτός, βέβαια, κι αν έχεις λύση, περίπτωση κατά την οποία παρακαλώ πολύ στείλε μού την με ένα μηνυματάκι, θα σου είμαι αληθινά υπόχρεη.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν ξέρω τί ακριβώς με έσπρωξε και το υλοποίησα το πρότζεκτ. Θες που μου αρέσει πολύ το αντικείμενο; Θες που είχα πολύ-πολύ καιρό να κατέβω εις την πρωτεύουσαν; Θες που σιχάθηκα τον εαυτό μου να λέει-να λέει, και ποτέ να μην κάνει (σήκωσε το χέρι αν είσαι μία από εμάς); Κάτι από όλα αυτά ή όλα αυτά μαζί (το πιθανότερο) συνέβη. Τέλος πάντων, με τα λίγα -με τα πολλά, ρώτησα από δω, ρώτησα από κει, και τελικά με βοήθησε πολύ μία ινσταγκραμική μου γνωριμία (σου έχω πει πόσο το αγαπάω το ίνσταγκραμ; ε, ναι, το αγαπώ!), η αγαπημένη Pastrykia (ευχαριστώ πολύ, κορίτσι!), να βρω το χώρο στον οποίο θα έκανα τα εργαστήρια. Και αυτός ο χώρος ήταν ό,τι έπρεπε για μένα!

Ο χώρος

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι ένα κτίριο-εξαιρετικό δείγμα μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής, σου λέει, το οποίο για δεκαετίες λειτουργούσε ως αγορά, με τα μανάβικά της, τα ψαράδικά της, με τα όλα της, αμέεεε. Και πήγαιναν οι αστοί τότε Κυψελιώτες (ή έστελναν τις οικιακές βοηθούς, ξερωγώ), και ψωνίζανε τα απαραίτητα. Σιγά σιγά το κτίριο παρήκμασε, όπως, φευ, συμβαίνει με όλα στη ζωή, και η δημοτική αρχή ήθελε να το γκρεμίσει. Γκρεμίζουν τα κτίρια όταν γεράσουν, αφού.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όμως, εξανέστησαν, πάτησαν πόδι, διαμαρτυρήθηκαν, και κατάφεραν, τελικά, να εξασφαλίσουν την ανακαίνισή του. Έτσι η ιστορία αυτή είχε ευτυχές τέλος: τζιτζί έγινε η Δημοτική Αγορά, σαν καινούρια! Με μία μεγάλη, κεντρική στοά (με ξέρεις εμένα με τις στοές πώς είμαι και πόσο τις αγαπάω), και “μαγαζάκια” εκατέρωθεν, τα οποία διαχειρίζεται πλέον το Impact Hub για διάφορες εκδηλώσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις, κλπ.

Σε ένα από αυτά τα πρώην μαγαζάκια φιλοξενήθηκε και το εργαστήριο (τί να ήταν εκεί, άραγε πριν;), από τις 5 μέχρι τις 7 Μαρτίου του σωτήριου έτους 2018. Και πέρασα φανταστικά!

Πού μείναμε

Επειδή έχω ένα μικρό θεματάκι με τη διατροφή μου, και το να φάω έξω μου είναι κάπως δύσκολο, προτιμώ, όπου πηγαίνουμε, να κλείνουμε σπίτι μέσω της πλατφόρμας AirBnb. Έψαξα στη γύρω περιοχή, και βρήκα ένα κουκλίστικο δυαράκι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Αυτό που με τράβηξε ήταν η περιγραφή της ιδιοκτήτριας, η οποία έγραφε ότι πιστεύει στην ομορφιά των μικρών πραγμάτων. Ξέρεις, το μότο του pelagie.gr είναι το “Είναι τα μικρά πράγματα“! Το θεώρησα σημάδι, και ήταν όντως: το σπίτι αποδείχθηκε υπέροχο, γεμάτο καλόγουστα έπιπλα και μικροαντικείμενα προσεκτικά επιλεγμένα, με ένα χαριτωμένο μπαλκονάκι που έβλεπε στην κυκλική πλατεία, και με ωραία αύρα.

Η περιοχή της Κυψέλης μπορεί να είναι πλέον μία ξεπεσμένη αστική γειτονιά, πάλαι ποτέ μπουρζουά, αλλά διατηρεί ακόμα αυτό το οικείο στοιχείο της γειτονιάς, παραμένοντας μία ολίγον τί ντεκαντάντ μεν, γοητευτική κυρία δε.

Τί κάναμε στα εργαστήρια σύγχρονης καλλιγραφίας;

Τα εργαστήρια είναι τετράωρα. Οι δύο πρώτες ώρες καλύπτονται με αυτό που λέγεται σύγχρονη (ελληνική) καλλιγραφία, πιο ειδικά με την τεχνική του brush lettering, και οι δυο επόμενες ώρες από το λέττερειν (που είναι η δική μου μετάφραση για το lettering). Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν από μία τσαντούλα, που περιείχε ένα φυλλάδιο εξάσκησης σύγχρονης καλλιγραφίας στα ελληνικά, και ένα ειδικό μαρκαδοράκι καλλιγραφίας, το δημοφιλές Pentel Touch Sign Pen. Στο δεύτερο μέρος χρησιμοποιήσαμε για εξάσκηση και παιχνίδι στυλό, μαρκαδόρους, πινέλα και ξυλομπογιές ακουαρέλας, ευγενική χορηγία της Scholart AE (που μου προμηθεύει όλα τα Pentel στο eshop)!

Γενικώς, πρέπει να σου πω ότι πάντα περνάω ωραία σε αυτά τα εργαστήρια (έχουν “φοιτήσει” γύρω στα 150 άτομα μέχρι στιγμής), και αυτά δεν ήταν εξαίρεση. Είναι λογικό, αν το σκεφτείς: καταρχάς, κάνω κάτι που μ’ αρέσει πολύ, και, έπειτα, όλοι αυτοί που έρχονται στα εργαστήρια, έρχονται με θετική και δημιουργική διάθεση, έτοιμοι να απορροφήσουν γνώση και να εμπνευστούν. Με τέτοιες προϋποθέσεις, δύσκολο να μην περάσει κάποιος καλά! Επιπλέον, ήρθαν και πολλά κορίτσια με τα οποία μιλούσαμε εκ του μακρόθεν καιρό τώρα, και ανυπομονούσα να τα γνωρίσω και από κοντά. Γεμίσαμε χαρά και γέλια!

Η αγαπημένη μου Βασιλική (δες δουλειά της και επικοινώνησε μαζί της για να σου φωτογραφίσει και τη δική σου εκδήλωση εδώ) μου έκανε την τιμή και ήρθε σε ένα από τα εργαστήρια, όπου και έβγαλε φωτογραφίες πολλές και υπέροχες. Σ’ ευχαριστώ πολύ, κορίτσι, είσαι φανταστική! Να, δες κάποιες:

Αυτό ήταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε περιπετειωδώς (έχασα αεροπλάνα, λερώθηκαν μπλούζες, ο καλός μου ήρθε με το τρένο), αλλά τελείωσε ωραία (δεν έχασα το αεροπλάνο, δε λερώθηκε η μπλούζα, ο καλός μου ήρθε με το αεροπλάνο). Αλλά, πάνω απ’ όλα, στο ενδιάμεσο γέμισα με ωραίες εικόνες και, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, με καλή ενέργεια απ’ όλους εσάς που ήρθατε.

Και σας ευχαριστώ πολύ!

*Σημείωση: σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν και τμήματα για τις αρχές του Μαΐου. Αν είσαι από αυτούς που δεν πρόλαβαν αυτόν τον πρώτο κύκλο, έχε τα μάτια σου ανοιχτά εδώ, στο instagram, και στη σελίδα μου στο Facebook!

♥ Πελαζί

 

 

9 thoughts on “Εργαστήρι σύγχρονης καλλιγραφίας – Αθήνα, Μάρτιος 2018

  • pelagie says:

   Κι εγώ ευχαριστώ πολύ!
   Περνάω κι εγώ καταπληκτικά σε αυτά τα εργαστήρια!
   Φιλιά πολλά, ελπίζω να κάνεις εξάσκηση! 😉

 1. Τασούλα Φαραζή says:

  Δήλωσα συμμετοχή για το σεμινάριο καλλιγραφίας στην Αθήνα. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω περισσότερα για όλο αυτό!!!
  Ευχαριστούμε γιατί είστε μοναδική που ασχολείστε στην Ελλάδα και μας το δείχνετε.
  Θα περιμένω την απάντηση σας!!??

  • pelagie says:

   Γεια σου, Τασούλα, και σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
   Ελπίζω να πρόσεξες ότι οι ημερομηνίες που γράφω στη σελίδα των σεμιναρίων είναι παλιές, ε; Προς το παρόν, δεν έχω κανονίσει καινούριες ημερομηνίες. Λογικά, θα ξανάρθω στην αρχή της χρονιάς. Παρόλα αυτά, καλά έκανες και δήλωσες το όνομά σου, γιατί αυτοί που δηλώνουν σε αυτή τη λίστα είναι οι πρώτοι που ειδοποιούνται για τα νέα εργαστήρια. Μέχρι τότε, μπορείς να τσεκάρεις και το βιντεάκι μου στο YouTube, για να κάνεις εξάσκηση από το σπίτι: https://youtu.be/5mbY-M8Ns98

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.