Πώς να γεμίσεις ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο

Βλέπεις όλα αυτά τα ταξιδιωτικά ημερολόγια στα πίντερεστ και στα γιουτούμπζ και στα ινσταγκράμια (sic) και θα ήθελες κι εσύ να φτιάξεις ένα, αλλά νομίζεις πως δε μπορείς, επειδή πρέπει να είσαι “καλλιτέχνης” για να το κάνεις; Ε, λοιπόν, σου έχω νέα: δεν χρειάζεται να ξέρεις να ζωγραφίζεις ή να κάνεις ωραία γράμματα για να κρατήσεις ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο, και να το έχεις για πάντα ως αναμνηστικό. Αρκεί να το αποφασίσεις και να αφιερώσεις λίγο χρόνο! Στις επόμενες παραγράφους θα μάθεις τα υλικά που θα χρειαστείς, ιδέες για το τί να προσθέσεις στις σελίδες του, και πότε να το κάνεις. Υπάρχει ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο για κάθε ταξίδι και για κάθε άνθρωπο, και μπορείς να έχεις κι εσύ ένα. Και δύο. Και τρία. Και τέσσερα. Όχι παιδιά. Ημερολόγια. Και παιδιά, άμα θέλεις, ε. Γιατί όχι.
Φύκι ως washi tape με τη βοήθεια της κόλλας σε μορφή ταινίας

Υλικά

Τα βασικά υλικά που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης για να κρατήσει ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο είναι, εχμ, ένα μολύβι/στυλό και ένα τετράδιο. Τόσο απλά.

Αλλά δεν είσαι εδώ γι’αυτό, έτσι δεν είναι; Ναι, το ξέρω. Θέλεις να είναι και κάπως #εσθέτικ. Άι γκοτ γιου, μπέιμπ. Άι γκοτ γιου. Σημείωνε τί θα χρειαστείς:

Γράφεις τα της προηγούμενης ημέρας ή τις τωρινές σου σκέψεις μαζί με τον πρωινό καφέ
  • Σημειωματάριο: Κατά προτίμηση μικρό και εύκολα φορητό. Εγώ προτιμώ τα πολύ μικρά, που χωράνε σε όλες τις (μικρές μου) τσάντες και δεν με βαραίνουν. Το αγαπημένο μου είναι το Α6 μέγεθος (περίπου 10εκ.x15εκ.), αλλά αν εσένα το βάιμπ σου δεν είναι να γράφεις σε τοσοδούλικες σελίδες, και σου αρέσει να απλώνεσαι, το καταλαβαίνω. Μπορείς να πάρεις μαζί σου ένα Α5, ας πούμε. Ωραιότατο. Και, επειδή στα ταξίδια είμαστε πιο ανέμελοι και πιο απρόσεκτοι με τα πράγματά μας, ίσως το εξώφυλλο να είναι σκληρό, για να είναι πιο ανθεκτικό. Το οποίο, από την άλλη, το κάνει και λίιιιγο πιο βαρύ, ίσως πρέπει να το λάβεις υπόψη σου. Όμως, από την άλλη, δεν θέλουμε ένα μαλακό εξώφυλλο, με δέσιμο με συρραπτικό, ας πούμε. Μη γυρίσουμε πίσω με διαλυμένο σημειωματάριο, δεν το θέλουμε αυτό. Έτσι κι αλλιώς, θέλουμε να το κρατήσουμε και να το ξεφυλλίζουμε για χρόνια, άρα πρέπει να είναι γερό, με ωραία βιβλιοδεσία. Τα φύλλα του σημειωματάριου μπορούν να είναι λεπτά (70-80gsm), αν δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις ζουμερά στυλό. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις και λίγα μελάνια (στυλό gel, μαρκαδοράκια, ίσως και λίγη ακουαρέλα), τότε το χοντρό φύλλο (βαρύτερο από 100gsm) είναι προτιμότερο. Το χοντρό φύλλο θα κρατήσει καλύτερα και όλα εκείνα που θέλεις να κολλήσεις επάνω του. Η δε διαγράμμιση θα μπορούσε να είναι ριγέ, φυσικά, αλλά είσαι σε ταξίδι, νιώσε λίγη ελευθερία και χρησιμοποίησε βούλες ή κενές σελίδες, για να μπορείς να σκιτσάρεις/μουτζουρώσεις/ντουντλάρεις λιγάκι. Ζήσε επικίνδυνα, χωρίς γραμμές!
  • Εργαλεία γραφής: Α. Λοιπόν εδώ η υπόθεση έχει ζμι. Αν θέλεις να κρατήσεις το ταξιδιωτικό σου σετ όσο ελαφρύτερο και με μικρότερο όγκο γίνεται, τότε θα πρέπει να περιορίσεις τις επιλογές σου. Πράγμα το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, εεε. Πρώτον, επειδή με τους περιορισμούς βρίσκεις πιο ευφάνταστους τρόπους να χρησιμοποιείς αυτά που έχεις στα χέρια σου, και δεύτερον επειδή το αποτέλεσμα έτσι γίνεται πιο ομοιόμορφο. Ή, τουλάχιστον, έτσι δουλεύει για εμένα. Ένα μαύρο, αδιάβροχο κατά προτίμηση, στυλό και ένα-δυο χρωματιστά, και είσαι ΟΚ. Τα αγαπημένα σου!
  • Βοηθητικά εργαλεία: για μένα, που χρησιμοποιώ πολύ ό,τι χαρτί μου πέσει στα ταξίδια, είναι απαραίτητη μία κόλλα. Σε μορφή στικ (όχι υγρή, που μπορεί να σου τα κάνει όλα χάλια στις αποσκευές σου και να σου κατσαρώνει τα χαρτιά) ή, ακόμα καλύτερα, μία κόλλα σε μορφή ταινίας, που είναι τόσο εύχρηστη και αποτελεσματική! Με αυτήν την κόλλα έχω κολλήσει μέχρι και φύλλα που βρήκα στον δρόμο και φύκια που μάζεψα από την παραλία, και τα χρησιμοποίησα εν είδει washi tape.

Αυτά είναι τα απαραίτητα για εμένα: Τα βάζω όλα σε μία συμμαζεμένη θήκη, και έξω από την πόρτα. Κυριολεκτικά.

Πώς να γεμίσω το ταξιδιωτικό μου ημερολόγιο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γεμίσει ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο. Ο πιο απλός είναι να γράψεις μόονο. Ακόμα κι αν δεν κάνεις τα καλύτερα γράμματα, θα το ευχαριστηθείς, είναι σίγουρο.

Προσπάθησε να αποτυπώνεις στο χαρτί όχι τόσο το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε ημέρας, αλλά τα πιο σημαντικά του σημεία, αυτά που σου έκαναν περισσότερο εντύπωση, και σε έκαναν να νιώσεις πιο έντονα.

Για παράδειγμα, αυτό το κείμενο:

“είναι εννιά η ώρα, κάθομαι στην αίθουσα πρωινού του ξενοδοχείου. Πήρα να φάω τρεις φέτες ψωμί, τρία αυγά, πέντε κρουασάν, τεσσάρων ειδών μαρμελάδες, τέσσερα βουτυράκια, δύο κομμάτια κέικ, έναν καφέ και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.”

Θα μπορούσε να αντικατασταθεί από αυτό:

“είναι εννιά η ώρα, κάθομαι στην αίθουσα πρωινού του ξενοδοχείου. Μόλις έφαγα και πίνω τον καφέ μου απολαμβάνοντας τον αέρα που με φυσάει και τη θέα της θάλασσας που απλώνεται μπροστά μου”

Επίσης, μικρές στιγμές του ταξιδιού, που δεν θα θυμόσουν κανονικά μετά, αλλά όταν θα τις ξαναδιαβάζεις θα σε γυρίζουν αμέσως πίσω στον χρόνο που τις έζησες.

Για παράδειγμα:

“Καθόμασταν για καφέ, όταν μία γάτα ήρθε στα πόδια μου και τρίφτηκε. Ήταν τζιντζερόγατα, και λίγο αλλήθωρη”

Αυτή είναι μία στιγμή που πιθανότατα δεν θα θυμάσαι σε μερικά χρόνια. Αλλά, διαβάζοντάς την, θα μεταφερθείς αμέσως στη στιγμή που την έζησες.

Μεμοραμπίλια:

Κάποτε μάζευα ό,τι χάρτινο έβρισκα. Τώρα είμαι πιο επιλεκτική, αλλά παρόλα αυτά, πάλι πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνει για μικρά πραγματάκια για να προσθέσω στις σελίδες του ημερολογίου μου.

Παραδείγματα:

  • Εισιτήρια και boarding passes
  • Σουπλά και χαρτοπετσέτες εστιατορίων
  • Φακελάκια από τσάι και ζάχαρη, και γενικότερα συσκευασίες τροφίμων (προσοχή στα λάδια!)
  • Χαρτιά περιτυλίγματος από μαγαζιά που επισκέφτηκες
  • Τοπικός τύπος και περιοδικά, προσπέκτους, χάρτες και διαφημιστικά
  • Κάρτες μαγαζιών
  • Φύλλα δέντρων και λουλούδια (που θα βάλεις ανάμεσα στις σελίδες και θα αποξηράνεις)
  • Φύκια από την παραλία
  • Αυτοκόλλητα που θα πάρεις από εκεί και θα κολλήσεις στο εξώφυλλο και στις εσωτερικές σελίδες

Όλα αυτά τα υλικά (και άλλα πόσα) κάνουν τέλεια κολλάζ, από μόνα τους ή με μερικές λέξεις από δίπλα. Χρησιμοποίησε το design των άλλων για να στολίσεις τις δικές σου σελίδες.

Ζωγραφική/doodling:

Φυσικά, μπορείς να γεμίσεις τις σελίδες του ταξιδιωτικού σου ημερολογίου με ζωγραφιές. Μπορεί να είναι μόνο με ένα χρώμα, με το στυλό σου. Μπορείς να προσθέσεις επιπλέον χρώμα, να χρησιμοποιήσεις ακουαρέλα ή να χρησιμοποιήσεις ως “μελάνι” τη λάσπη που θα βρεις στο πάρκο ή να αφήσεις σημάδια με το φλυτζάνι του καφέ σου. Δεν είναι ανάγκη να ζωγραφίζεις “ωραία” για να γεμίσεις μία σελίδα. Απλώς, αποτύπωσε όπως μπορείς καλύτερα το περιβάλλον σου ή μία λεπτομέρεια, ένα αντικείμενο που σου έκανε εντύπωση. Ζωγράφισε το μπουκάλι του αντιηλιακού σου, ας πούμε. Τα γυαλιά σου. Γράψε μία πρόταση που σου άρεσε από το βιβλίο που διαβάζεις και στόλισέ την με doodles τριγύρω.

Όλα αυτά βοηθάνε και στο να θυμάσαι μετά από καιρό τη στιγμή, αλλά, το σημαντικότερο, να γειωθείς περισσότερο εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν όλα και τα παρατηρείς για να τα αποτυπώσεις. Και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του να περνάς την ώρα σου με ένα βιβλίο σε σχέση με ένα σημειωματάριο. Το πρώτο, καθώς σε κάνει δέκτη, σε κάνει να αποτραβιέσαι από τη στιγμή, να χάνεσαι. Το δεύτερο, καθώς σε κάνει προσεκτικό(τερο) παρατηρητή, σε φέρνει περισσότερο στο παρόν.

Πότε να γράψω στο ταξιδιωτικό μου ημερολόγιο;

Τρεις είναι οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες μπορείς να γράψεις στο ταξιδιωτικό σου ημερολόγιο. Πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το ταξίδι. Duh. Προφανώς. Πάμε να τα δούμε:

Πριν το ταξίδι

Μπορείς να σημειώσεις στο ταξιδιωτικό σου ημερολόγιο λίγα πράγματα πριν το ταξίδι, όπως μέρη που θέλεις να δεις, αξιοθέατα που θέλεις να επισκεφτείς, μαγαζιά από τα οποία θέλεις να ψωνίσεις. Επίσης, να σημειώσεις στοιχεία από το ξενοδοχείο και ίσως κάποιες άλλες κρατήσεις που πρέπει εκ των προτέρων να κάνεις, όπως τη μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο ή αγορά εισιτηρίων σε μουσεία ή κράτηση σε εστιατόρια.

Αν σου αρέσει η οργάνωση ακόμα και στα ταξίδια σου, τότε μπορείς να κάνεις προγράμματα ημέρας. Μέρα πρώτη, θέλω να πάω σε πέντε μουσεία, μέρα δεύτερη, θέλω να ψωνίσω από το τάδε μαγαζί, να επισκεφτούμε το τάδε αξιοθέατο, να κολυμπήσουμε στην τάδε παραλία. Τέτοια πράματα. Itinerary, που λέμε και στο χωριό μου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Αυτή είναι η φάση του ταξιδιού στην οποία προτείνω εντόνως να συμπληρωθεί ο κύριος όγκος του ταξιδιωτικού ημερολογίου σου. Έτσι, θα μπορείς πιο εύκολα να αποτυπώσεις στις σελίδες του την ενέργεια του μέρους, αλλά και τη δική σου, την ώρα που τα ζεις όλα και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πιο αυθεντικό και ζωντανό.

Αυτό που πρέπει πάσει θυσία εδώ να αποφευχθεί είναι να μαζέψεις αναμνηστικά “για να τα προσθέσεις αφού γυρίσεις στο ημερολόγιο σου”. Έλα τώρα, μεταξύ μας: το έχεις κάνει αυτό, και έχεις ακόμα αναμνηστικά χρόνων, που σκονίζονται σε ένα κουτί μοναχά τους και ακόμα περιμένουν να τα κολλήσεις κάπου. Αυτό το σύστημα δεν δουλεύει με τους περισσότερους από εμάς. Αφ’ ής στιγμής γυρίσουμε στις καθημερινότητές μας, το παιχνίδι αυτό χάνεται. Ή, τουλάχιστον, έτσι λειτουργεί σε εμένα και σε όσους έχω ρωτήσει γύρω μου. Αλλά, δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να συμβεί. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Επίσης, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μπορείς και να ασχοληθείς με το ημερολόγιό σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και να κρατήσεις αναμνηστικά για να τα προσθέσεις μετά σε αυτό ή σε άλλο, ξεχωριστό (ίσως μαζί με τις εκτυπωμένες φωτογραφίες από το ταξίδι).

Θα μου πεις, όσο είμαι στο ταξίδι, ο χρόνος μου περνάει με τις δραστηριότητες του ίδιου του ταξιδιού, δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με το ταξιδιωτικό μου ημερολόγιο, κοπελιά. ΝΟΜΙΖΕΙΣ. Υπάρχουν πολλά κενά, ακόμα και σε ένα σφιχτοδεμένο πρόγραμμα ταξιδιού, μέσα στα οποία μπορείς να ασχοληθείς με το ημερολόγιό σου. Θα διαπιστώσεις, επίσης, ότι, την ώρα που ασχολείσαι με το ημερολόγιό σου, ο χρόνος βαθαίνει, και σε κάνει να είσαι πιο διαυγής στη στιγμή. Όταν επιβραδύνεις εσύ, επιβραδύνει και ο χρόνος μέσα σου (και γύρω σου). Άρα, και η ίδια η ενασχόληση με το ταξιδιωτικό ημερολόγιο, μπορεί να γίνει αυτή καθαυτή μία ταξιδιωτική δραστηριότητα, που θα σε κάνει να βιώσεις τις μικρές στιγμές του ταξιδιού σου πιο έντονα.

Μέρη που μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να γράψεις στο ταξιδιωτικό σου ημερολόγιο:

  • Στο αεροπλάνο/λεωφορείο/αυτοκίνητο/πλοίο των μετακινήσεων προς και ενδιάμεσα στο ταξίδι, αν δεν ζαλίζεσαι, προφανώς
  • Σε όλες τις αναμονές: περιμένοντας το μετρό/λεωφορείο/την ουρά αναμονής στο μουσείο
  • Στο πρωινό γεύμα, που για μένα είναι από τις καλύτερες στιγμές, γιατί ακόμα δεν έχει επέλθει η κούραση και υπάρχει αδημονία για το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα.
  • Σε όλα τα γεύματα και τους καφέδες, εδώ που τα λέμε. Σε εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, γυράδικα, καφέ. Αφού υπάρχει τραπέζι, ανοίγεις σημειωματάριο. Τόσο απλά. Πώς είναι οι γάτες, που, όπου βρουν κουτί, κάθονται; Έ, έτσι κι εσύ. Όπου βρεις τραπέζι, άνοιξε σημειωματάριο.
  • Σε πάρκα και παγκάκια πλατειών.
  • Μέσα στα μουσεία.
  • Πάνω στην πετσέτα θαλάσσης σου.
  • Στα σκαλιά του δημαρχείου/θεάτρου/όπερας.
  • Λίγο πριν πέσεις για ύπνο στο ξενοδοχείο. Αυτό για μένα είναι ίσως το πιο δύσκολο από όλα, γιατί συνήθως είμαι πολύ κουρασμένη από την πολυάσχολη ημέρα και το -συνήθως πολύ- περπάτημα. Αλλά το κάνω συχνά, παρόλα αυτά, και κάποιες φορές αποκοιμιέμαι πάνω του.

Να θυμάσαι, δεν χρειάζεται πολλά πολλά. Πέντε-δέκα λεπτά όλα κι όλα. Κάνε την κίνηση και βγάλε το σημειωματάριο έξω από την τσάντα σου, και άνοιξέ το. Και, κυρίως, αντιστάσου στην παρόρμηση να βγάλεις πρώτα από όλα και να κοιτάξεις το κινητό σου. Θα το κάνεις κι αυτό, δε λέω. Αλλά *πρώτα* βγάλε το σημειωματάριο. Αν ξεκινήσεις να γράφεις, δεν θα θέλεις να ασχοληθείς με το κινητό.

Μετά το ταξίδι

Το ταξίδι της επιστροφής είναι μια καλή ευκαιρία για να τα γράψεις όλα αυτά, τη στιγμή που τα έχεις ακόμα φρέσκα, αλλά και οι αμέσως επόμενες μέρες.

Μετά το ταξίδι, μπορείς να τελειώσεις μερικές σελίδες που άφησες κενές, να συμπληρώσεις ένα κολλάζ που άφησες στη μέση με τα αναμνηστικά που έβαλες στην άκρη, να γράψεις έναν επίλογο, πώς σε έκανε να νιώσεις αυτό το ταξίδι, τί περίμενες και τί βρήκες, αν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σου, αν τις ξεπέρασε, αν ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που φανταζόσουν.

Επίσης, μπορείς να εκτυπώσεις και να κολλήσεις τις φωτογραφίες που τράβηξες στο κινητό σου, και να τις κολλήσεις και αυτές μέσα. Μη διστάσεις να κόψεις και τις ίδιες τις φωτογραφίες, να ζωγραφίσεις πάνω τους με μαρκαδόρους ή στυλό, να κολλήσεις washi tape.

Πάνω από όλα, διασκέδασέ το! Το ταξιδιωτικό ημερολόγιο δεν χρειάζεται να είναι ένα αισθητικά τέλειο αντικείμενο, μην φοβάσαι να το μουτζουρώσεις, να το λερώσεις, να το ταλαιπωρήσεις. Άφησέ το να ζήσει μαζί σου, και να γίνει ο βοηθός της μνήμης σου για όλα σου τα ταξίδια. Θα το ευχαριστηθείς, και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά από το ταξίδι, σου το εγγυώμαι!


Κυτ ταξιδιωτικού ημερολογίου 9x14cm

18.50

Κυτ ταξιδιωτικού ημερολογίου, για να το έχεις μαζί σου στις διακοπές, συμμαζεμένα και όμορφα. Το κυτ έρχεται σε μία υφασμάτινη θήκη από 100% ανακυκλωμένο βαμβάκι με φερμουάρ, σφραγισμένη με το ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ και περιλαμβάνει: Σημειωματάριο talens με σκληρό εξώφυλλο (διάλεξε χρώμα παρακάτω), μεγέθους 9εκ. x 14εκ. Διπλό πινελομαρκαδόρο (διάλεξε χρώμα παρακάτω), με…

Σημειωματάριο

Διάλεξε χρώμα για το σημειωματάριό σου:

Clear

Διπλό πινελομαρκαδοράκι

Διάλεξε χρώμα για το πινελομαρκαδοράκι σου:

Clear

Στυλό υγρής μελάνης, αδιάβροχο

Διάλεξε χρώμα για το στυλό σου

Clear
SKU: 5007006
Κατηγορία: ,
Ετικέτες: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.